Denník N

Finančné mozgy z Bratislavy

Na prvý pohľad nič nenasvedčuje tomu, že by hlavné mesto Slovenska bolo dôležitým bodom na mape finančného sveta. Nenachádza sa tu Wall Street, ani žiadna z veľkých svetových búrz. Napriek tomu sa v Bratislave robia finančné rozhodnutia, ktoré majú vplyv na chod najväčších svetových spoločností.

Odpovedať na otázku, ako vyzerá bežný pracovný deň zamestnanca finančného centra firmy Dell v Bratislave, dá Martinovi Ďubekovi poriadne zabrať. Aj v telefóne je počuť, ako sa finančnému kontrolórovi potia dlane. Niet sa mu čo čudovať. Vysvetliť laikovi o čom je práca, ktorá v bratislavskej centrále živí stovky ľudí, je poriadne náročná úloha, pri ktorej sa nedá vyhnúť anglickým slovám. Martin napokon odpovie: „Každý robí niečo iné, ja ráno začínam tým, že skontrolujem koľko ‘revenue sme bookli‘ za daný deň.“

Vitajte v Dell

Keby sme mali Dell opísať štyrmi slovami, povedali by sme „úspech – nadšenie – vplyv – futsal“ Hľadáme ľudí, ktorí k týmto štyrom slovám pridajú niečo vlastné a jedinečné. Nájdi si svoju pozíciu u nás na karieravdell.sk

Hlavné slovo aj pri miliardových transakciách

Martin Ďubek nie je vo svojej práci jediný, kto starým rodičom na otázku „čo robíš?“ hovorí radšej „pracujem s počítačom“, než by sa mal pustiť do vysvetľovania. Bratislavský tím finančníkov, ktorý má viac ako 700 ľudí (v celom biznis centre pracuje 2 300 zamestnancov), patrí medzi najväčšie svojho druhu na svete. Jeho fungovanie je z celkom logických príčin zahalené rúškom tajomstva. Finančné údaje multimiliardovej spoločnosti, ktorá od roku 2016 patrí do skupiny Dell Technologies, predsa len nie sú niečo, čo by firma aktívne prezentovala. Predsa však vieme aspoň niečo. Keď spoločnosť pred tromi rokmi zrealizovala najväčší technologický obchod v histórii, veľkú časť procesov zabezpečovala Bratislava. Išlo o transakciu v hodnote 67 miliárd dolárov.

„Bratislava je pre Dell najdôležitejšie finančné centrum. Je zahrnutá vo všetkom čo sa vo firme deje na globálnej úrovni,“ prezradil v rozhovore pre Slovak Spectator Martin Bednár, šéf divízie finančných analýz a plánovania z Globálneho biznis centra Dell v Bratislave.

Práca v rukavičkách

Keď sa Martin Ďubek o svojej práci rozhovorí viac, začína pripomínať detektíva. „Najťažšie na nej je, že sa musíme vedieť správne rozhodovať aj na základe čiastkových informácií.“ Martin Ďubek hovorí o pokročilých finančných operáciách, plánovaní, objednávaní, fakturáciách, nákupoch, investíciách a obchodoch s hardvérom, softvérom a službami. Pri takom veľkom množstve transakcií, ktoré sa denne uskutočnia v Dell, je však na to, aby všetko sedelo do posledného centu, potrebná armáda špecialistov. „Všetky finančné operácie, ktoré robíme, musia byť v súlade s pravidlami. Zložité je na tom to, že Dell podniká na celom svete a tak treba rozumieť pravidlám, platným v konkrétnej krajine, ale aj tým globálnym.“ 

Neuróny prepojené cez internet

Bratislavské centrum obsluhuje primárne štáty Európy, Stredného východu a Afriky. Niektoré menšie tímy a jednotlivci však komunikujú prakticky s celým svetom. Martin Ďubek má na starosti predajcov Dell vo Švédsku. Radí im ako získavať nových odberateľov, s ktorou firmou sa oplatí spolupracovať, s ktorou nie. Napriek tomu, že pôsobí v Bratislave, jeho know-how je vďaka technológiám dostupné podľa potreby ktorémukoľvek z obchodníkov, v Štokholme, Uppsale alebo v Malmö.

„Vďaka mailom, videokonferenciám a rôznym ďalším aplikáciám, ktoré používame, je pre nás fyzická poloha prakticky irelevantná. Je úplne jedno, či sedím tu alebo niekde o 1 500 kilometrov inde. Technológie nám umožnili robiť odkiaľkoľvek, kde je internet.“ Práve tento fakt podľa neho rozhodol o tom, že v bratislavskom centre vyrástol tak silný finančný tím.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie