Denník N

Macron má ďalší plán, ale pre jeho podporu zatiaľ neurobil nič

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Francúzsky prezident má pred eurovoľbami prehnané a neveľmi premyslené ambície. V tomto prípade by bolo menej viac. 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prinajmenšom zatiaľ vo svojej revolúcii vo Francúzsku neuspel, ale už má napoleonské plány na európsku revolúciu. Keďže jeho strana Republika vpred! začína svoju volebnú kampaň do Európskeho parlamentu, Macron vypracoval svoj plán v 22 jazykoch a uverejnil ho v novinách v celej Európskej únii.

Viac Európy a viac agentúr

Popri vášnivej výzve na odpor proti nacionalizmu a na obranu európskeho projektu obsahuje Macronov volebný manifest niekoľko konkrétnych návrhov. Väčšina z nich by vytvorila nové byrokratické štruktúry Európskej únie. Európska agentúra na ochranu demokracie by pomohla členským štátom brániť svoje voľby pred počítačovými útokmi a manipuláciou. Spoločná pohraničná polícia a európsky azylový úrad by presadzovali jednotnú imigračnú politiku pre schengenský priestor. Európska rada pre vnútornú bezpečnosť by nejako zahrnula aj pobrexitové Spojené kráľovstvo a prijímala by kolektívne rozhodnutia v oblasti obrany. Európska klimatická banka má financovať environmentálny prechod na obnoviteľné zdroje energie. Európska jednotka pre zdravotnú bezpečnosť by posilnila potravinové kontroly. Európska rada pre inovácie by získala porovnateľný rozpočet ako Spojené štáty na financovanie technologických prevratov.

Aby prerokoval všetky tieto zmeny, a pravdepodobne aj všetky ostatné, ktoré sa môžu objaviť neskôr (pretože posledné návrhy sa líšia od tých, ktoré Macron predstavil vo svojom nezabudnuteľnom prejave na Sorbonne v roku 2017), prezident by rád zvolal konferenciu pre Európu so zástupcami inštitúcií EÚ, členských štátov, odborníkov, podnikateľov a širokej verejnosti. Tá by mala byť otvorená dokonca aj myšlienkam o zmene zmlúv. Tento nápad sa blíži k tomu, aby sa Únia znovuzrodila s ešte väčším počtom inštitúcií, ako už má, hoci každý, kto sa pokúša vymenovať ich zoznam spamäti, sa rýchlo stratí. Preto dokonca existuje špeciálna webová stránka, na ktorej možno vyhľadávať všetkých viac ako štyridsať týchto agentúr.

Veľká národná rozprava

Tento prístup je pre Macrona, ktorý, zdá sa, rád hodí všetko na stenu, aby zistil, čo sa na nej udrží, typický. Le Macronometre – projekt založený think-tankom iFRAP, ukazuje, že prezident inicioval šesťdesiat domácich reforiem, z ktorých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie