Denník N

Prezident, akého svet nevidel. Alžírčania protestujú – nechcú, aby im vládla zombia

Prezident Buteflika hlasuje v parlamentných voľbách v roku 2017. Foto - TASR/AP
Prezident Buteflika hlasuje v parlamentných voľbách v roku 2017. Foto – TASR/AP

Alžírčania zažívajú najväčšie protesty za posledné dve desaťročia. Prezident Buteflika, ktorý sa posledných päť rokov takmer neobjavil na verejnosti, kandiduje piaty raz po sebe.

„Nemáme prezidenta. Len rám a fotku,“ skandovali v posledných dvoch týždňoch demonštranti vo všetkých veľkých alžírskych mestách. Protestujú proti tomu, že sa o piaty prezidentský mandát prihlásil Abdelazíz Buteflika.

Čerstvo 82-ročný starec, ktorého vážne zdravotné problémy pripútali na vozík a ktorý už sedem rokov nepredniesol prejav a aj v televízii sa objavuje iba veľmi zriedka – spravidla len na záberoch, kde počúva nejakú zahraničnú návštevu alebo sa strnulo zúčastňuje slávnostnej ceremónie.

Väčšinu času trávi mimo republiky cestami po špičkových európskych nemocniciach bez toho, aby sa jeho okolie unúvalo prezradiť o zdravotnom stave prezidenta bližšie informácie.

Aj do súťaže o ďalších päť rokov v úrade sa prihlásil písomne na diaľku zo švajčiarskej Ženevy, kde má na ôsmom poschodí univerzitnej nemocnice svoju izbu a kde sa podrobuje „rutinným lekárskym prehliadkam“.

„Samozrejme, už nemám toľko telesných síl ako predtým, ale neochvejné odhodlanie slúžiť vlasti ma nikdy neopustilo a umožňuje mi prekonať zdravotné obmedzenia,“ odkázal okrem iného voličom.

Všadeprítomný absentér

Všetci tušia, že tieto slová Buteflika, ktorý od obyvateľov dostáva nelichotivé prezývky ako múmia, duch Casper či zombia, s najvyššou pravdepodobnosťou sám nesformuloval.

Kto presne to bol, sa však nevie. Isté je len to, že to bol niekto z okruhu osôb, ktorému sa v Alžírsku hovorí francúzskym výrazom „le pouvoir“, teda „moc“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie