Denník N

Unavený Harabin strašil, že do Veľkého Krtíša môže prísť 200-tisíc migrantov. Zoštátnil by verejnoprávne médiá

Štefan Harabin na mítingu vo Veľkom Krtíši. Foto - Mária Dudášová
Štefan Harabin na mítingu vo Veľkom Krtíši. Foto – Mária Dudášová

Lajčák je Judáš Iškariotský, Kukan vojnový zločinec, Kaliňák z mafie, Bugár patrí do Pezinka, Kiska do Leopoldova, Čaputová je siamské dvojča Šefčoviča, na eurokomisára by vydal zatykač. Prezidentský kandidát kritizoval každého, kto mu prišiel na myseľ.

Je sobota po dvanástej, keď autom smerujem do Veľkého Krtíša na predvolebný míting prezidentského kandidáta Štefana Harabina. V rádiu beží diskusná relácia, reční v nej aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha. Premýšľam, či ho dokáže Harabin tromfnúť. A či prídu davy. Kamarát z Nitry mi deň predtým volal, že tam prišli.

Na diskusiu s Robertom Mistríkom bolo vo Veľkom Krtíši v januári zvedavých okolo 80 ľudí, na Zuzanu Čaputovú vo februári asi 120 a mnohí sa dovnútra nedostali. Teraz sa zázrak nekoná.

Fialový autobus Harabiňák parkuje na opustenom námestí. Do jedálne starého hotela Dolina v centre mesta, ktorého interiér pôsobí, akoby v ňom zastal čas v 80. rokoch minulého storočia, príde 60 ľudí, zväčša dôchodcov. Mladí do 30 rokov sú možno štyria, piati.

Necelých desať minút po ohlasovanom začiatku vchádza do sály kandidát. Sprevádzajú ho ľudia vo vetrovkách s nápismi na chrbte Harabin – 2019. Prišiel aj bývalý poslanec HZDS Gabriel Karlín známy najmä tým, že bol súdený za korupciu. V roku 2010 ho súd oslobodil a dnes má v neďalekých Selešťanoch vlastnú pálenicu.

Na začiatku zaznie krátky potlesk. Na druhý musí Harabin čakať 16 minút, tretí sa ozve až na záver. Publikum neoslní. Kým sa chopí mikrofónu, žuje žuvačku. Pôsobí mimoriadne unavene, čo aj sám prizná. Keď rozpráva, opakovane potláča zívanie. A to ho v tento deň ešte čaká ďalšie stretnutie v Lučenci.

Miesto programu útok za útokom

Celé posolstvo Harabina by sa dalo zhrnúť do vety – všetci sú zlí a ovládaní inými, len ja som schopný a odvážny. A hoci svoje rozprávanie začína tým, že občanov oboznámi so svojím programom, už po pár sekundách je jasné, že nič také sa neudeje.

Najskôr vysvetlí, že chce byť prezidentom, lebo sa tu hrubo šliape po práve a ústave. Že vzhľadom na dlhoročné pôsobenie vo funkcii ministra spravodlivosti, šéfa Najvyššieho súdu aj Súdnej rady mohol práve on výrazne prispieť k opaku, nespomenie.

Na protikandidátku Zuzanu Čaputovú zaútočí v tretej minúte monológu. Nie je vraj normálne, ak jeden z adeptov na prezidenta povie, že chce pokračovať v misii Kisku a že Kiska je jej vzor. „To je silné kafe aj pre ťažké žalúdky, čo znesú všetko.“

Pýta sa, ako môže byť jej vzorom človek, ktorý pácha daňovú kriminalitu, kráti dane, chytia ho, potom to doplatí, pričom sa do úradu dostal len preto, že tam nie je potrebná bezpečnostná previerka. „Inak by skončil v Leopoldove,“ povie neskôr. Čaputová podľa neho všetkým podnikateľom a občanom ukazuje, aby neplatili dane ako Kiska. „Keď nebudete platiť, stanete sa prezidentom.“

Vzápätí si podá Roberta Fica, s ktorým sedel vo vláde a svojho času sa pri zvítaní zvykli pobozkať. „Bývalý premiér býva v byte daňového kriminálnika.“ O exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi uvedie, že „pochádza zo zločineckej skupiny sýkorovci a od Steinhübela“.

Koho by asi tak Smer po takýchto rečiach podporil, ak by sa v druhom kole volieb ocitla Čaputová práve s Harabinom? O tom sa na tomto mítingu nehovorí.

Bugár do Pezinka, Kukan je vojnový zločinec

Pokračuje kritikou predsedu Mosta-Híd. „Bugár v súvislosti s voľbou Procházku na Ústavný súd povie, že síce zlyhal charakterovo ako politik, ale že bude dobrým sudcom. No nie je to na Pezinok, Plešivec alebo na Levoču?“ zaznievajú narážky na psychiatrické liečebne.

Ľudia z Harabinovho tímu zatiaľ návštevníkom rozdávajú plátenné tašky, reflexné prvky na rukávy, časopis Extra plus, predvolebné Harabinoviny, malé kalendáriky s portrétom kandidáta v kroji. Na stoly tiež postupne roznášajú pagáče.

Hlavný rečník sa vracia k najväčším súperom. Čaputová aj Šefčovič sú podľa neho siamské dvojčatá – obaja chcú tvrdé jadro EÚ, teda preniesť našu suverenitu na Francúzsko a Nemecko. „Viete si predstaviť, že by Nemci svoju suverenitu preniesli na Slovensko?“ Ospalé publikum sa stále nechytá.

Začne pritvrdzovať. Jeho protikandidáti chcú dovoliť vojenské základne NATO na Slovensku, aby sme sa stali centrom a nástupišťom konfrontácie medzi Anglosasmi a Rusmi.

Podľa neho sú to priatelia migrácie, ktorí hlásajú, že sú za „džendžer“ ideológiu, LGBTI a homomanželstvá. Mistríka, ktorý už odstúpil, počastuje slovami „polročný vedec, softvérový inovátor, čo bol tiež ťažký podvod ako Kiska“.

Vráti sa k Šefčovičovi, ktorý podľa neho povedal, že rodina nie je základ našej spoločnosti a štátu, ale základom európskej identity. „On nepozná Slovensko, objavil ho až teraz v januári. Z 30-tisíc eur ide na 3,5 tisíca eur? Komu chce slúžiť? Nám, alebo ho niekto donútil zlikvidovať Slovenskú republiku?“

Jeden z mála mladých ľudí prevracia očami a odchádza z miestnosti so slovami „to sa nedá počúvať“. Kandidát zatiaľ mierne zvyšuje hlas, lebo Šefčovič

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie