Denník N

Prečo si cenu za prínos zaslúži David Kollar

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Dá sa k tomu pristúpiť dvomi spôsobmi. Takzvaným zásluhovým, „starčekovským“, alebo úplne naopak. Viac prihliadať na to, čo nové a zaujímavé niekto urobil, aký dosah to má nielen pre neho, ale aj pre celú scénu. Za minulý rok by si cenu za prínos do hudby u nás zaslúžilo viacero ľudí. Ale niektorí už ju v minulosti dostali a opakovať mená v tejto špeciálnej kategórii nejde. Preto sme sa spoločne s Rádiom_FM ako partnerské médiá rozhodli udeliť ju prešovskému muzikantovi, ktorý má ešte ďaleko do štyridsiatky, ale už má za sebou veľa výrazných projektov.

O Davidovi Kollarovi počuť pravidelne. Vlani vydal album s Arvem Henriksenom zo skupiny Supersilent a koncertný krst v Košiciach veľmi dobre vystihuje jeho prístup k tvorbe aj k životu. Keď nórsky trumpetista a spevák ochorel, David koncert nezrušil ani neodohral sólový set. Využil príležitosť, že na festivale vydavateľstva Hevhetia je hosťom aj ďalší známy hráč na trúbke, Francúz Eric Truffaz. Spýtal sa ho, či by si s ním nezahral. A nezostalo len pri jednorazovom last minute vystúpení. Muzikanti, ktorí sa stretli prvýkrát, sa dohodli, že spolu nahrajú niekoľko skladieb.

Nahrávka s Truffazom ešte len vyjde, album Illusion of a Separate World je na cenách Radio_Head Awards nominovaný v kategórii Jazzová hudba. Sedí to v zmysle pôvodnej funkcie jazzu, ktorou bolo slobodné pohrávanie sa s melódiami a harmóniami. Kollarova novinka by pokojne mohla byť zaradená aj do kategórie Elektronická hudba, pretože on aj Henriksen zvuk svojich nástrojov upravujú aj pomocou elektroniky. A keby existovala kategória Filmová hudba, rovnako by sa hodila sem, hoci je len imaginárnym soundtrackom, svojou atmosférou by mohla byť súčasť aj reálneho filmu.

David Kollar sa filmovej hudbe venuje pravidelne. Najnovšie sa postaral o soundtrack Punk je hned! k rovnomennej slovensko-českej dráme, ktorá príde do kín tento mesiac. Medzinárodný rozmer majú jeho projekty už dávno. Okrem spolupráce s talianskymi muzikantmi v kapele The Blessed Beat dal dokopy aj zostavu KoMaRa, kde hrá na bicích Pat Mastelotto, známy z artrockových legiend King Crimson, a keď sme pri cene za prínos v rámci roka 2018, jeho gitary znejú aj na novinke Stevena Wilsona, známeho z progrockových Porcupine Tree. To je presne ten zásadný rozdiel – slovenský muzikant nezaplatil známemu menu, aby mu prišlo zahrať na album, ale zahraničná hviezda si vybrala jeho. Wilson navyše Davidovi umožnil vystúpiť aj v rámci svojho turné. Akú správu to znamená pre našu domácu scénu, dokazuje aj príklad z minulého týždňa, keď Wilson do svojho playlistu na Spotify zaradil aj Katarínu Málikovú. A David Kollar si cenu za prínos zaslúži aj preto, že svoje aktivity neorientuje len na zahraničie. Hráva aj s mladým domácim triom Fúzy múzy.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie