Denník N

Podpora Čaputovej je ťažký hriech, tvrdil arcibiskup. Predstavitelia cirkvi odsúdili kedysi aj Radičovú

Arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch. Foto - TASR
Arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch. Foto – TASR

Konferencia biskupov Slovenska tvrdí, že nemá žiaden vplyv na vyjadrenia biskupov. „Každý z biskupov sa verejne vyjadruje slobodne, podľa vlastného uváženia. KBS do ich vyjadrení nezasahuje,“ povedal hovorca biskupov Martin Kramara.

„Postaviť sa v televízii a propagovať kandidáta, kandidátku za ultraliberálnu stranu za prezidentku je ťažkým hriechom,“ povedal v nedeľu arcibiskup Ján Orosch počas omše v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave, ktorú naživo vysielala aj televízia LUX. Zaútočil tak na prezidentskú kandidátku Zuzanu Čaputovú a aj na svojho predchodcu Róberta Bezáka, ktorý ju podporil.

Oroschovi sa nepáči, že Čaputová ženám nechce sťažiť prístup k interrupciám a podporuje adopcie detí, ktoré vyrastajú v detských domovoch, homosexuálnymi pármi.

Nie je to prvý raz, čo cirkev veľmi výrazne vstúpila do predvolebnej kampane prezidentských volieb. Podobne útočili aj na Ivetu Radičovú pred desiatimi rokmi. Tá útoky zo strany kňazov dokonca označila za „raketový nálet“.

KBS: Biskupi sa vyjadrujú slobodne

Na Oroschove slová kriticky zareagovala Čaputová aj Róbert Bezák. „Vnímam to ako posolstvo, ktoré, žiaľ, rozdeľuje a nespája. Nechcem k tomu prispievať, a preto chcem skôr prehovoriť k ľuďom, aby sme sa nenechali rozdeľovať. Arogancii moci sa doposiaľ darilo len preto, že slušní ľudia boli rozdrobení,“ hovorí Čaputová, ktorú podľa prieskumov podporuje aj množstvo veriacich voličov. Tvrdí, že chce osloviť všetkých, pre ktorých je dôležitá ľudskosť, súcit a spravodlivosť.

Bezákovi sa Oroschove slová takisto nepáčia. „Pán arcibiskup Ján Orosch vie rýchlo rozdávať pečiatky s ťažkým hriechom.“ Pripomína mu minulosť, keď pražský kardinál Josef Beran v lete 1948 odslúžil slávnostnú bohoslužbu za prezidenta Klementa Gottwalda, a aj fakt, že Vatikán podpísal zmluvu s komunistickou Čínou, kde je zákonom prikázané plánované rodičovstvo.

„Podľa arcibiskupa Oroscha sa kardinál Beran aj Vatikán dopustili ťažkého hriechu?“ pýta sa Bezák, ktorý Čaputovú podporil ešte minulý rok na jeseň. Je zvedavý, či bude biskup vo svojom postoji dôsledný a v prípade, že Čaputová bude zvolená za prezidentku,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie