Denník N

Režisér filmu o eutanázii: Keď Janette odhovárali od jej rozhodnutia, vyčerpávalo ju to

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenský režisér Tomáš Krupa sa s hlavnou hrdinkou svojho filmu zoznámil tri mesiace pred jej smrťou. Britka Janette mala 72 rokov a ochorenie, na ktoré neexistuje liek. Kvôli svalovej dystrofii, ktorá sa zhoršovala a po čase by jej úplne znemožnila pohyb, sa rozhodla podstúpiť eutanáziu. Vo filme sa lúči so svojou rodinou a priateľmi a hovorí, prečo sa takto rozhodla.

Zaváhala Janette niekedy počas nakrúcania, či sa rozhodla správne?

Nie. Spoznali sme ju v čase, keď už mala eutanáziu predbežne schválenú zo švajčiarskej kliniky a bola pevne rozhodnutá, že chce zomrieť.

Vo Veľkej Británii, odkiaľ pochádza, túto možnosť nemala?

Ak človek vo Veľkej Británii prejaví túžbu ukončiť svoj život, je posudzovaný ako chorý človek. A to sa stalo aj Janette. Kvôli žiadosti o eutanáziu musela navštíviť aj svojho praktického lekára vo Veľkej Británii, od ktorého potrebovala záznamy svojej zdravotnej dokumentácie, ktoré jej patria. Keď sa jej lekár pýtal, načo potrebuje takú širokú dokumentáciu, zdôverila sa mu so svojimi úmyslami. Namiesto toho, aby jej pomohol, povedal, že s ňou nesúhlasí a poslal na ňu psychiatrov. Jedného dňa sa doma zobudila a nad ňou stáli ľudia z psychiatrickej kliniky pripravení posúdiť jej psychický stav. Ak by zistili, že trpí depresiami a sebavražednými sklonmi, majú podľa legislatívy povolenie odviesť ju do nemocnice a zavrieť ju pod dozor.

To bol dôvod, prečo sa nám Janette ozvala až v čase, keď sa cítila bezpečne a bola si istá, že to, čo chce urobiť, aj dokáže.

Necítila sa kvôli filmovaniu pod tlakom, že eutanáziu nakoniec musí podstúpiť?

Ako štáb sme s ňou o tom viedli diskusiu. Hovorili sme jej, že pre film nie je dôležité, ako sa nakoniec rozhodne, a že bude mať výpovednú hodnotu aj vtedy, ak v poslednej chvíli povie, že eutanáziu nechce podstúpiť.

Na jednej predpremiére ste hovorili, že v poslednej minúte, keď zomierala, ste mali nutkanie ju zachrániť. Skutočne ste jej zomieranie chceli prerušiť?

Janette

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie