Denník N

O Mesiaci by museli mlčať státisíce. Veľké sprisahania sa neutaja, ukazuje vedec z Oxfordu

Na snímke z roku 1969 americký astronaut Buzz Aldrin pri americkej zástave na povrchu Mesiaca. Foto – TASR/AP
Na snímke z roku 1969 americký astronaut Buzz Aldrin pri americkej zástave na povrchu Mesiaca. Foto – TASR/AP

Oxfordský vedec skúmal, ako dlho by sa prípadná konšpiračná teória mohla tajiť, kým by ju niekto prezradil, prípadne odhalil.

Dokázali by ste udržať tajomstvo? No nie hocijaké, ale také, ktoré by zmenilo pohľad ľudí na svet, napríklad, že medzi nami žijú mimozemšťania.

Ako rýchlo by sa také sprisahanie prevalilo, ak by o ňom vedeli desaťtisíce či státisíce ľudí, skúmal fyzik David Robert Grimes z Oxfordskej univerzity.

Článok vyšiel v roku 2016 v časopise Plos One a pred pár dňami naň na sociálnej sieti upozornil neurovedec Jay Van Bavel z univerzity v New Yorku.

Ako dlho sa udrží tajomstvo?

„Je niekoľko konšpiračných teórií, ktoré sa týkajú vedy. Zatiaľ čo viera, že ľudia nepristáli na Mesiaci, nemusí nikomu uškodiť, chybné presvedčenia o očkovaní môžu mať fatálne následky. Na druhej strane, nie všetky názory o konšpiračných teóriách sú nevyhnutne chybné,“ hovorí Grimes v správe Oxfordskej univerzity a dodáva, že na mysli má napríklad niektoré odhalenia Edwarda Snowdena o NSA (americká Národná bezpečnostná agentúra).

Grimes ešte dodal: „Bežne sa stáva, že sa konšpiračné teórie a ich vyznávači automaticky odmietnu, no ja som k tomu pristúpil opačne a chcel som vedieť, za akých okolností by mohli byť konšpiračné teórie možné.“

Z toho dôvodu sa vedec pozrel na aspekt tajomstva a skúmal, ako dlho by trvalo, aby prehovoril nejaký babrák (napríklad pri nedeľnom obede alebo s kamarátmi na pive) či whistleblower (oznamovateľ, ktorý upozorní na neetické či protiprávne praktiky) o svetovom sprisahaní.

Vybral si 4 populárne konšpiračné teórie

Oxfordský vedec si vybral niekoľko potvrdených konšpiračných teórií, medzi nimi o experimente v Tuskegee

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Omyly mysle

Veda

Teraz najčítanejšie