Denník N

Obžalovaný po razii v Moldave sa sudcu pýtal, či sa k nemu tak správa preto, lebo je Cigán

Milan Hudák, tvár zbitých Rómov z Moldavy a držiteľ ocenenia Biela vrana. Foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Hudák, tvár zbitých Rómov z Moldavy a držiteľ ocenenia Biela vrana. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sudca Ladislav Bujňák súdi dvoch zo šestice obžalovaných v prípade policajnej razie v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou. Nie sú to policajti, ale Rómovia – obžalovaní z toho, čo o akcii z roku 2013 vypovedali.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Milan Hudák žije v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou. Rozpráva po rómsky a po maďarsky. Čo-to rozumie aj po slovensky, no je to málo na to, aby porozumel úradným písomnostiam. A už vôbec nie tomu, keď ho z niečoho obvinia a neskôr obžalujú.

Naplno sa to prejavilo aj na pojednávaní pred košickým sudcom Ladislavom Bujňákom. Spor so sudcom dospel až k otázke o rasizme.

Milan Hudák je jedným zo šiestich obžalovaných z krivej výpovede a krivého obvinenia, pretože po policajnej razii v osade z roku 2013 hovoril, čo sa tam stalo. Hovoril aj o tom, ako jeho a ostatných obyvateľov osady policajti bili.

Ide o prípad, ku ktorému sa v úvode vyjadroval aj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, exminister vnútra Robert Kaliňák aj premiér Robert Fico. Vopred sa zastali policajtov. Nebolo potom až takým prekvapením, že policajná inšpekcia pri vyšetrovaní dospela k záveru, že polícia nepochybila a že obete si všetko vymysleli.

„Obhajcu“ našli obyvatelia osady u ombudsmanky Jany Dubovcovej, ktorá už v roku 2013 upozorňovala na porušenie ich práv. V sledovaní prípadu pokračuje aj jej nástupkyňa Mária Patakyová, ktorá osobne prišla aj na pojednávanie. Rovnako aj zástupca americkej ambasády.

„Osobne som chcela zaznamenávať, ako sa zabezpečujú počas pojednávania záruky práva na spravodlivý proces,“ vysvetlila svoju účasť Patakyová. Verí, že verdikt súdu v konečnom dôsledku potvrdí príbeh tak, ako sa skutočne stal.

Kým k tomu súd dospeje, čaká ho ešte minimálne jedno pojednávanie. V utorok súd odročil konanie na polovicu mája. Z tohto pojednávania odchádzal Hudák so slzami v očiach.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie