Denník N

Slovensko môže z Macronovej vízie veľa získať

Emmanuel Macron počas návštevy Bratislavy. Foto N - Tomáš Benedikovič
Emmanuel Macron počas návštevy Bratislavy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je kandidát na európskeho poslanca za Progresívne Slovensko a Spolu

Emmanuelovi Macronovi nemožno uprieť, že je studnicou nápadov. Minulý týždeň sa Slovákom, ako aj ďalším 500 miliónom Európanov prihovoril s výzvou pre „obnovu Európy“. Je to impulz, na ktorý sme dlho čakali. Európa je dnes v ohrození a o niekoľko týždňov vo voľbách do Európskeho parlamentu rozhodneme, či ju ubránime, alebo ju dáme napospas populistom a extrémistom. Macronov návrh na revíziu Schengenskej zóny môže upokojiť spoločenské vášne okolo migrantov. Návrh európskej minimálnej mzdy zlepšiť životnú úroveň. Opatrenia na posilnenie demokracie v EÚ zas zvýšiť angažovanosť občanov.

Hovoriť o jadre nestačí

A čo my? Po 15 rokoch členstva by takáto vízia u nás mohla vzbudiť väčšiu odozvu. V čase, keď je tu dopyt po opatreniach, ktoré do Európy vnesú viac spravodlivosti, ochrany a pokroku, nestačí proeurópsku orientáciu len deklarovať. Na takéto iniciatívy potrebujeme reagovať, a tým aj prebrať zodpovednosť za budúcnosť Európy.

Premiér Pellegrini sa má vyjadriť dnes vo svojom prejave v Štrasburgu. Europoslanec Richard Sulík označil Macronove sociálne návrhy „totálnym úletom“, obviňujúc ho zo snahy o ďalšiu byrokratizáciu. Igor Matovič ako líder OĽaNO do eurovolieb sa zatiaľ nevyjadril. A potom sa čudujeme, že k eurovoľbám u nás skoro nikto nechodí.

Pre spravodlivejší obchod s Čínou

Podobne ako nová nemecká priemyselná stratégia, Macron vyžaduje viac reciprocity v obchodných vzťahoch. Pre firmy z Číny by to napríklad znamenalo podobné obmedzenia, akým čelia európske spoločnosti pri vstupe na čínsky trh. Toto nie je protekcionizmus, ale otázka zdravého rozumu a spravodlivosti v obchodných vzťahoch. Macron taktiež navrhuje vo verejných obstarávaniach aktívnejšie uprednostňovať európskych dodávateľov.

Francúzsky prezident otvoril aj otázku penalizácie tretích strán za dovoz produktov, ktoré nespĺňajú európske ekologické štandardy. Mohlo by ísť o špeciálne clo za dovoz ocele s nižším ekoštandardom, čo by posilnilo konkurencieschopnosť európskeho oceliarskeho priemyslu na domácom trhu. Macron však mohol zájsť ešte ďalej odmietnutím obchodných dohôd s krajinami, ktoré vystúpili z parížskej klimatickej dohody.

Potrebujeme európskych šampiónov?

Slovensko by malo byť obozretnejšie pri snahách Francúzska a Nemecka zmeniť pravidlá hospodárskej súťaže. Zdôvodňujú ich potrebou vytvoriť európskych priemyselných šampiónov, ktorí by boli dostatočne veľkí, aby konkurovali čínskym a americkým koncernom. Reagujú tým na Európskou komisiou zablokovanú fúziu vlakových divízií Alstomu a Siemensu. Naše firmy by takmer určite trpeli na väčšiu monopolizáciu európskeho trhu – toto nie je „v našom štátnom záujme“.

Boj za dôstojné mzdy pre každého

V sociálnej oblasti by EÚ podľa Macrona mala robiť viac. Európa by naozaj nemala byť len o konkurencii a voľnom trhu, ale aj o zbližovaní v relatívnych mzdách, ochrane pracujúcich a boji proti chudobe. Pretrvávajúce nerovnosti medzi regiónmi a členskými krajinami ohrozujú jednotnu celej Únie.

Navrhuje preto vytvorenie európskych minimálnych miezd a základných sociálnych práv. Tieto politiky razí dokonca aj nemecká vláda, ktorá ich chce presadiť počas svojho predsedníctva v roku 2020. Európska minimálna mzda by neznamenala luxemburské mzdy na Slovensku. Bola by stanovená pre každú krajinu relatívne – Nemci hovoria o podlahe na úrovni 60 percent priemernej mzdy. Na Slovensku by prispela k tlaku na zvýšenie minimálky – tá je dnes asi 100 eur pod touto hranicou.

Európska sociálna a mzdová únia?

Keď môže Estónsko tvoriť európske digitálne politiky, tak prečo by Slovensko nemohlo mať silnejšie slovo v sociálnej a mzdovej oblasti? Ako najpriemyselnejšia ekonomika Únie sme najviac ohrození transformáciou priemyslu. Baníci, ktorí prídu o prácu na hornej Nitre, nebudú medzi prvými uchádzačmi o miesta v digitálnych startupoch. Macronove sociálne návrhy Slovensku nebudú stačiť.

Slovensko by podľa mňa malo navrhnúť vytvorenie Európskej sociálnej a mzdovej únie. Tá by okrem európskych minimálok priniesla do Európy koncept odporúčaných regionálnych miezd pre dôstojný život, či európske poistenie v nezamestnanosti, ktoré by fungovalo ako proticyklické fiškálne opatrenie EÚ. Čelila by aj „monakizácii“ daňových systémov a daňovej kriminalite, kvôli ktorým prichádzajú štátne kasy o miliardy. Niet lepšieho spôsobu, ako dokázať, že to s umiestnením Európskeho orgánu práce v Bratislave myslíme naozaj vážne.

Mladí chcú zobrať budúcnosť Európy do svojich rúk

Zároveň treba posilniť demokraciu v Európskej únii skôr, než bude neskoro. Pri šesťpercentnej účasti mladých Slovákov v eurovoľbách môžeme hovoriť o kríze demokratickej legitimity. Macron síce navrhuje zriadenie úradu na ochranu demokracie, ktorý by zakazoval financovanie kampaní a manipulačných stratégií zo zahraničia. Takéto opatrenie má zmysel, no určite naň nepotrebujeme novú inštitúciu. Demokratizácia Únie by mala skôr spočívať v posilnení Európskeho parlamentu a otvorení všetkých hlasovaní v Rade EÚ, aby boli pozície členských štátov verejne známe.

Ale hlavne by sme mali dať priestor mladým, ktorí žiadajú obnovu Európy. Niekomu môžu tieto nápady pripadať ako „úlet“, my však máme odvahu od zjednotenej Európy očakávať omnoho viac.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie