Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O úspešných ľuďoch, ktorí v Británii odišli na vrchole kariéry a stali sa obyčajnými učiteľmi

Foto - Flickr.com/Thiago Jacomasso
Foto – Flickr.com/Thiago Jacomasso

V roku 2017 sa Lucy Kellawayová rozhodla odísť po 30 rokoch z denníka Financial Times, kde po celý ten čas písala veľmi populárne stĺpčeky z podnikateľského prostredia. Neodišla však za lepším platom, naopak, spadla s príjmom o niekoľko tried nižšie – stala sa totiž učiteľkou na strednej škole.

V Británii sa ujal projekt „Now Teach“ (Teraz uč), keď už viac ako dve stovky úspešných bankárov, manažérov, podnikateľov či novinárov ukončili svoje kariéry a stali sa obyčajnými učiteľmi. Chcú tým spoločnosti splatiť istý dlh, lebo si uvedomujú, že za svoje úspechy vďačia aj dobrému vzdelaniu, ktoré však nie je dostupné všetkým.

Lucy Kellawayová napísala už niekoľko článkov o svojej novej skúsenosti učiteľky, ale tento text je zaujímavý aj tým, že prekračuje hranice osobnej skúsenosti a hľadá odpoveď na otázku: Ako sa zmenilo vaše spoločenské postavenie, keď ste sa z významného človeka stali obyčajným učiteľom?

Kellawayová pripúšťa, že jej spoločenský status bol veľmi vysoký. Ľudia ju spoznávali na ulici, bola vítanou účastníčkou spoločenských akcií a požívala úctu širokého okolia. Status učiteľa je naopak v Británii mimoriadne nízky (asi ako na Slovensku), oveľa nižší ako lekára či inžiniera. „Len v niektorých krajinách, ako je Čína alebo Indonézia, si spoločnosť cení ľudí, ktorí plnia detské mysle vedomosťami, rovnako vysoko ako tých, ktorí opravujú ľudské telá,“ píše Kellawayová.

Očakávala teda, že po nástupe do školy jej spoločenský status prudko poklesne a mala obavy, ako sa s tým sama vyrovná. Na svoje veľké prekvapenie však zistila, že sa jej po

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie