Denník N

Čaputová žiada odstrihnúť Smer od polície a prokuratúry, Šefčovič hovorí, že on nie je zlo (prepis diskusie)

Maroš Šefčovič hovorí, že Zuzany Čaputovej by sa mali pýtať na Sulíkove raňajky s Kočnerom. Čaputová hovorí, že Kočner súvisel s kauzami Smeru. Najsilnejší prezidentskí kandidáti hovorili aj o Kiskových daniach, voličoch Harabina, Dankových selfie s Volodinom, Sorosovi či Blahovi.

Podpredsedníčka Progresívneho Slovenska a právnička Zuzana Čaputová a eurokomisár a kandidát Smeru Maroš Šefčovič diskutovali v Novej Cvernovke v pondelok v Diskusii Denníka N. Tu je krátený prepis ich debaty.

 

Máte birmovku?

Maroš Šefčovič: Možno vás prekvapím, ale áno. Pre mňa je kresťanské hodnotové zakotvenie mimoriadne dôležité a musíme sa o tom rozprávať. Pokiaľ hovoríme o registrovaných partnerstvách, adopciách detí pármi rovnakého pohlavia, tak to vnáša veľký nepokoj a je to v rozpore s tým, v čo kresťania veria. Veľmi si cením podporu, ktorú som dostal od najvyšších predstaviteľov kresťanských cirkví na Slovensku. To stretnutie s nimi nebolo náhodou, s viacerými sa poznám ešte z pôsobenia vo Svätej zemi a s mnohými som komunikoval, keď som za Európsku komisiu viedol interkulturálny dialóg medzi náboženstvami, máme dlhodobejší vzťah.

Zuzana Čaputová: Birmovku nemám.

Pred piatimi rokmi v predvolebnej kampani natočil Marek Maďarič video s Robertom Ficom, kde sme sa dozvedeli práve o birmovke, aj o detstve Roberta Fica. Aké ste mali detstvo?

Zuzana Čaputová: Štandardné, dobré a pekné. Vyrastala som so svojim starším bratom, ktorý je tu dnes tiež, je moja veľká opora a podpora. Vyrastala som v Pezinku, športovala som, zaoberala som sa všetkým, čo ma zaujímalo a zaujímalo ma veľa vecí, mala som dobré detstvo.

Čo robili vaši rodičia?

Zuzana Čaputová: Moja mamina síce vyštudovala vinársku školu, ale robila v administratíve. Otec robil v poisťovníctve a predtým v stavebnej oblasti, potom vyštudoval ekonómiu a robil manažéra.

Maroš Šefčovič: Ja som mal tiež skvelé detstvo, tiež tu mám mladšiu sestru. Vyrastal som v Karlovej Vsi, mama s otcom sa stretli na pošte, kde obaja pracovali. Otec si postupne dorobil vysokú školu elektrotechnickú a nakoniec pracoval ako námestník a neskôr chvíľu ako riaditeľ kovospracujúceho podniku, ktorý dnes už neexistuje. Vyrastali sme na Púpavovej ako tradičné sídliskové deti, mám na to veľmi dobré spomienky. Mali sme šťastie, že aj sestru, aj mňa prijali do športovej triedy, hrali sme vrcholovo volejbal a ja som neskôr robil vrcholovo atletiku.

Pán Šefčovič sa začal posledný týždeň profilovať ako konzervatívny kandidát, ktorého pozval na stretnutie aj arcibiskup Zvolenský, pani Čaputovú zase podporil arcibiskup Bezák. Má byť kampaň o tom, kto je lepší kresťan?

Zuzana Čaputová: Kampaň by o tom byť nemala. Dôležité je, aby každý kandidát komunikoval otvorene svoje názory a hodnoty, aby odpovedal na otázky, ktoré sú aj citlivé, a snažil sa ich vysvetliť spôsobom, ktorý je úprimný a neponižuje nositeľa opačného názoru. Veľmi je dôležité, aby kandidáti ponúkali cestu, ako premostiť tie dva názorové svety.

Pán Šefčovič, v roku 2014 ste povedali, že podporujete kultiváciu práv homosexuálov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie