Denník N

Janckulík organizuje na Orave protest. Kto chce diaľnicu, má poslať pohľadnicu Pellegrinimu

Zákazku na štyri kilometre diaľnice na Orave organizujú diaľničiari tak dlho, ako keď pripravovali obchvaty krajských miest. Teraz vylúčili najlacnejšieho.

Jedny z posledných protestných blokád za nové diaľnice organizovali na Kysuciach a v Ružomberku. Bolo to pred viac než rokom a už to vyzeralo, že vlna diaľničných protestov sa končí.

Teraz sa začali ozývať Oravčania.

Na rozdiel od predchádzajúcich protestných akcií na Orave nezablokujú dopravu, aby neobmedzili šoférov. Kto sa nevie dočkať novej diaľnice, má poslať pohľadnicu premiérovi Petrovi Pellegrinimu a ministrovi dopravy Árpádovi Érsekovi.

„Pán minister, Orava trpí. Dokedy?“ píše sa na jednej z nich. Prvé pohľadnice sa už tlačia, budú ich môcť podpisovať na úradoch v obciach Nižná, Dlhá nad Oravou, Sedliacka Dubová, Malatiná, Vavrečka. Postupne sa pridávajú ďalšie obce, píše na Facebooku bývalý splnomocnenec pre rýchlostné cesty, poslanec parlamentu a čerstvo aj člen KDH Igor Janckulík.

Prieťahy sú historické

Na proteste sa zhodli starostovia niektorých obcí, ktoré má diaľnica pretínať. Plánovaná R3 na Orave sa má ťahať od Ružomberka po poľské hranice, ale tempo jej prípravy a výstavby nepripomína, že ide o prioritu z programového vyhlásenia vlády, tvrdia organizátori.

Mapa NDS; zelenou sú plánované, čiernou hotové a červenou rozostavané úseky diaľnic a rýchlostných ciest

Od ľudí chcú organizátori petície dva mesiace zbierať podpisy na pohľadnice, potom ich odnesú Pellegrinimu a Érsekovi.

„Ľuďom na Orave preteká pohár trpezlivosti. Nekonečným sľubom a stále novým termínom ohľadom výstavby rýchlostnej cesty R3 už verí len málokto,“ píše na Facebooku Janckulík.

Organizátorov popudilo hlavne to, že aj jediná živá zákazka na časť oravskej diaľnice sa naťahuje už viac než rok a pol a je veľký predpoklad, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie