Denník N

Zážitky blízkosti smrti nie sú paranormálny jav, ľudia prežívajú podobné pocity ako užívatelia ketamínu

Ilustračné foto – Foto
Ilustračné foto – Foto

Pacienti so zážitkami blízkosti smrti (NDE) a užívatelia ketamínu (anestetikum a droga) opisujú podobné stavy – prechod cez svetelný tunel, retrospektívnu skúsenosť, že im pred očami prebehol celý život, stretnutie s mŕtvymi či mimozmyslové vnímanie.

V máji minulého roku pripravil publicista Gustáv Murín pre vedeckú reláciu Spektrum v Slovenskom rozhlase časť o tom, ako americký neurochirurg Eben Alexander dokázal existenciu neba a posmrtného života.

„Kým neuróny môjho kortexu stopercentne ochromili baktérie, ktoré na ne zaútočili, moje vedomie – oslobodené od mozgu – sa vydalo na cestu do širšej, novej dimenzie, pri ktorej som nikdy neveril, že existuje,“ citovali v relácii neurochirurga.

Lekár bol presvedčený, že zážitky blízkosti smrti (z angl. near-death experience, NDE) pochádzali z obdobia, keď bol jeho mozog „vypnutý“, no skutočnosť je taká, že ich mohol vyrobiť hocikedy potom, čo sa počas jeho hospitalizácie zase „nahodil“.

Interpretovať taký intenzívny a výnimočný zážitok ako dôkaz posmrtného života však láka oveľa viac ako priznanie, že išlo o obyčajný produkt fungovania mozgu po traumatickej udalosti.

Porovnávali výpovede

K takému vysvetleniu, že zážitky blízkosti smrti (NDE) vyrába mozog, smerujú aj výsledky nového výskumu, ktorý tento mesiac vydal početný tím autorov v časopise Consciousness and Cognition.

Vedci v ňom porovnávali viac ako 600 záznamov o zážitkoch blízkosti smrti s 15-tisíc výpoveďami užívateľov psychoaktívnych drog (spolu 165 látok) a zistili, že sa nápadne podobajú. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie