Denník N

Bugára a Most desí, ako úspech Čaputovej ovplyvní parlamentné voľby

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na začiatku bojoval Bugár o maďarského voliča s Menyhártom, dnes s Čaputovou.

Predseda vládnej strany Most-Híd Béla Bugár patril k prvým, ktorí oficiálne potvrdili svoju kandidatúru na prezidenta a začali predvolebnú kampaň. Tá sa od počiatku zamerala najmä na maďarských voličov. Aj prezidentské voľby ukazujú, ako sa strana „reetnizovala“ a svoju budúcnosť/záchranu vidí opäť v tom, že bude dominantnou stranou maďarskej komunity a juhu Slovenska.

Od jesene minulého roka sa však z veľkej časti zmenili argumenty, ktorými Bugár chce maďarských voličov presvedčiť, aby dali hlas práve jemu. A tie argumenty sa zmenili, lebo sa zmenila situácia, presnejšie povedané sa zmenila osoba, ktorá je Bugárovým hlavným protivníkom.

Bugár od oznámenia kandidatúry neustále zdôrazňuje, že žijeme v iných časoch a že dnes už na Slovensku nie je problém mať maďarského prezidenta. Je však dosť zjavné, že ani on vôbec nepočítal so svojím víťazstvom. Nepočítal v skutočnosti ani s tým, že by sa prebojoval do druhého kola.

Bugár na prezidenta kandidoval z rovnakých dôvodov, pre ktoré na túto funkciu po dlhom váhaní kandidoval jeho (spočiatku) hlavný rival, predseda Strany maďarskej komunity József Menyhárt. Okrem tradičného vzájomného sporu dvoch relevantných menšinových strán o to, za kým stoja tunajší Maďari, šlo obom o záchranu strany.

Kandidatúra mala vlastným súkmeňovcom predviesť jej silu, ukázať ju v lepšom svetle, voličov mobilizovať a najmä im dokázať, že dohady o blížiacom sa konci partaje sú nepodložené.

Ak sa potvrdí to, čo naznačoval vývoj preferencií, skončila sa táto snaha pre obe strany zle, ba priam katastrofálne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie