Denník N

Všetci a všade majú spoločné morálne pravidlá, vravia vedci, ktorí skúmali 60 kultúr

Do výskumu morálky zaradili vedci aj kmeň Masajov. Ilustračné foto – TASR/AP
Do výskumu morálky zaradili vedci aj kmeň Masajov. Ilustračné foto – TASR/AP

„Dúfame, že tento výskum pomôže podporiť myšlienku vzájomného porozumenia medzi ľuďmi odlišných kultúr, aby ocenili, čo nás spája a ako a prečo sa líšime,“ hovorí antropológ z Oxfordskej univerzity.

Niektorí hovoria, že morálka je predovšetkým o ujme a spravodlivosti. Iní vravia, že je o maximalizácii úžitku, o altruizme alebo schopnosti vzdať sa okamžitého uspokojenia v prospech dlhodobých cieľov.

V novej štúdii, ktorá vyšla minulý mesiac v časopise Current Anthropology, tvrdí trio antropológov z Oxfordskej univerzity, že funkciou morálky je v prvom rade „podpora spolupráce“.

Spolupráca znamená, keď ľudia koordinujú spoločný postup, aby dosiahli cieľ, ktorý im navzájom prospieva.

Sedem typov morálnych pravidiel

Ako príklad si vezmime pravekého človeka – väčšie zviera mohol uloviť iba vtedy, keď spolupracoval s ostatnými členmi skupiny. Ak by nedbal na ostatných a postupoval by sám, nikdy by to nedokázal. Iba v prípade, že ľudia spojili sily a ťahali takpovediac za jeden povraz, mohli pri love uspieť.

Koordinácia vzájomných aktivít s inými členmi skupiny je však iba jedným typom spolupráce a podľa oxfordských vedcov zahŕňa aj deľbu zdrojov s príbuznými, sociálnu výmenu, riešenie konfliktov spojené s predvádzaním láskavých aj surových (z angl. hawkish) signálov či rysov, deľbu zdrojov a majetok.

Z uvedených siedmich typov spolupráce podľa nich vyplýva sedem typov morálnych pravidiel kooperatívneho správania: 1. pomáhaj príbuzným, 2. pomáhaj svojej skupine, 3. oplácaj láskavé správanie 4. buď statočný, 5. počúvaj nadriadených,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Morálka

Veda

Teraz najčítanejšie