Denník N

V TA3 vyrobili z pseudovedca a ezo-mudrca Emila Páleša seriózneho vedca

Emilovi Pálešovi venovali v TA3 celý dokument. Reprofoto - TA3
Emilovi Pálešovi venovali v TA3 celý dokument. Reprofoto – TA3

Keď svetu vládol archanjel spôsobujúci zamilovanosť, objavili sa podľa Páleša v živočíšnej ríši vtáky, lebo keď sú tvory zamilované, chce sa im lietať.

Ak ste si nedávno pozreli dokument TA3 o Emilovi Pálešovi, možno ste nadobudli pocit, že ide o akéhosi zabudnutého génia, ktorého výnimočné objavy čoskoro ocení Nobelov výbor.

Páleš sa v dokumente štylizuje do roly zadumaného mudrca, ktorý sa do filozofických diaľav díva tak bežne, ako my, obyčajný plebs, dýchame, a svoj voľný čas trávi vznešenými aktivitami, ako je hra na gitare, počúvanie klasickej hudby či lukostreľba, ktorá ho vychováva k „sústredeniu a sebaovládaniu“.

Spŕška vulgarizmov

Páleš hovorí, že je predstaviteľom sofiológie, čo je náuka, ktorá sa má usilovať o spojenie vedy, umenia a náboženstva.

V TA3 však pozabudli spomenúť, že dotyčného pána považujú vo vedeckej obci za šarlatána. To, čo je Martin Daňo v žurnalistike, je Emil Páleš vo „vede“, presnejšie pseudovede.

Spraví TA3 nabudúce dokument s prívržencom plochej Zeme či vyznávačom chemtrails?

Cnosti lukostreľby sa Pálešovi zrejme dostatočne nevryli pod kožu, keďže na slušné otázky vysokoškolského študenta k jeho práci reagoval aj takýmto spôsobom: „Ste buď polointeligent, alebo bezcharakterný človek. Možno oboje, a to vám dodáva istotu namysleného idiota. Ľuďom ako vy by som odoprel privilégium voliť alebo byť volený do vyšších spoločenských funkcií. Je treba vás zaradiť do nižšieho stavu, s obmedzenou možnosťou škodiť, možno by ste potom boli motivovaný začať so sebareflexiou. Je smrteľná chyba tejto spoločnosti, že vás prehlasuje za rovného skutočným ľuďom v plnom zmysle slova“.

Uvedenú spŕšku vulgarizmov Páleš bez hanby vešia na svoju stránku vznešene nazvanú sophia (múdrosť).

Spojil zamilovanosť, teplokrvnosť a lietanie

Emil Páleš vo svojej práci kombinuje poznatky z filozofie, archeológie, histórie, matematiky, biológie, zo sociológie, štatistiky, psychológie, z antropológie a ďalších „x“ odborov.

Zrejme nadobudol pocit, že rozumie všetkému, no výsledok jeho „bádania“ je viac ako tristný. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pseudoveda

Komentáre, Veda

Teraz najčítanejšie