Denník N

Ján Volko: Po olympiáde v Tokiu chcem dokončiť bakalárku

Foto N - Pavel Bielik
Foto N – Pavel Bielik

Keď sa Ján Volko vrátil z Glasgowa, kde sa stal majstrom Európy v šprinte na 60 metrov, kritizoval ministerstvo školstva. Ani jeho výsledok podľa tabuliek nestačí na to, aby bol zaradený do Top tímu, ktorý poberá štátne dotácie. Halové ME sa skrátka nepočítajú.

„Médiá moje vyjadrenie nafúkli a vyznelo to tak, že nemám financie na túto ani nasledujúcu sezónu. Nechcel som pôsobiť arogantne ani namyslene, len som sa snažil poukázať na nie príliš múdre rozhodnutia zo strany štátu,“ hovorí Volko.

Váš úspech otvoril diskusiu o podmienkach halovej atletiky na Slovensku, keď sa šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš vyjadril, že sme v tomto odvetví „ako kokosy na snehu“. Ako to myslel?

Najmä z hľadiska infraštruktúry. Nie sme o toľko menší ako Česko, pričom oni majú prinajmenšom dvadsať alebo tridsať atletických štadiónov s dráhami, na ktorých sa dá trénovať. Na Slovensku ich je možno osem.

Hala Elán, v ktorej sa práve nachádzame, je jedinou na Slovensku, ktorá spĺňa normy na organizáciu majstrovstiev Slovenska v atletike.

Navyše má v strede florbalové ihrisko. Riešili sme s majiteľom, prečo to tak je, a dozvedeli sme sa, že náklady na prevádzku spoločne s nájmom by jednoducho samotné atletické disciplíny neutiahli. Absolútne tomu rozumiem, a hoci to vôbec nie je ideálne riešenie, stále lepšie než behať vonku.

Dá sa tu potom vôbec ideálne trénovať?

To je jeden z dôvodov, prečo chodíme na tréningy aj do Viedne. Na to, v akých podmienkach naši atléti vyrastajú a trénujú, dosahujú až zázračne dobré výsledky.

Čo teda robí Česká republika alebo susedné Poľsko, ktoré dvakrát po sebe vyhralo medailové hodnotenie krajín na majstrovstvách Európy v atletike, lepšie než my?

Nie som odborník, myslím si však, že im štát, samosprávy a mestá dokážu poskytovať dostatočné finančné prostriedky na realizáciu. Atletika – a možno aj všeobecne šport – má u nich väčšiu prioritu. U nás sa zo štátnych peňazí nepostavil ani jediný atletický štadión. Naháňame teda krajiny, ktoré majú oveľa lepšie zázemie.

Štátny tajomník ministerstva školstva Jozef Gönci vyhlásil, že „pre slovenský šport považuje za veľmi nešťastné, ak sa pozitívna téma zamieňa za ekonomickú“. Reagoval tým zrejme na vaše vyjadrenie o tom, že neviete, čo viac by ste ešte mali urobiť, aby ste boli zaradený do podpory štátu, ako získať titul majstra Európy.

Prednedávnom sme o tom rokovali priamo na ministerstve školstva a celú situáciu sme si konštruktívne vysvetlili. Médiá moje vyjadrenie nafúkli a vyznelo to tak, že nemám financie na túto ani nasledujúcu sezónu. Nechcel som pôsobiť arogantne ani namyslene, len som sa snažil poukázať na nie príliš múdre rozhodnutia zo strany štátu.

Ako vaša finančná situácia na nadchádzajúce sezóny vyzerá teraz?

Tento rok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie