Denník N

Psychiater: Príbeh Jacksonových obetí sa podobá aj prípadom zneužívania v českých rodinách

Detský psychiater Peter Pöthe. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Detský psychiater Peter Pöthe. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Najrizikovejšia kombinácia je nevlastný otec a dospievajúce dievča – stačí nedodržanie hraníc intimity, nahliadnutie do kúpeľne, sexuálne narážky. Nemusí ísť o zlý úmysel, ale nie je to zábava, vraví detský psychiater.

„Maznanie s deťmi tiež musí mať svoje hranice. Matka si svojho desaťročného chlapčeka berie do postele, necháva ho tam spať, možno sa s ním mazná a nevidí v tom nič sexuálne. Lenže ona to dieťa infantilizuje, nevidí v ňom rastúceho chlapa, ale dieťatko, ktorým už biologicky dávno nie je,“ hovorí v rozhovore pre český Deník N detský psychiater Peter Pöthe.

Rodák z Rimavskej Soboty, ktorý pôsobí v Prahe, pred rokmi s kolegami v prieskume zistil, že v Česku zažila v detstve nejakú formu sexuálneho zneužívania približne štvrtina ľudí. Ich traumy sú často hlboké a dlhodobé. Pöthe vysvetľuje, že ich prípady majú toho veľa spoločného s príbehom Wadea Robsona a Jamesa Safechucka, ktorí boli „špeciálnymi kamarátmi“ Michaela Jacksona. V dokumente Leaving Neverland otvorene porozprávali o tom, ako sa stali milencami slávneho speváka.

Aká je vaša najsilnejšia emócia po pozretí štvorhodinového dokumentu Leaving Neverland?

Ľútosť a smútok. Je mi strašne ľúto tých chalanov.

Pôsobia na vás z pozície psychiatra, ktorý sa roky téme sexuálneho zneužívania venuje, výpovede tých mužov vierohodne?

Do poslednej sekundy. Sedí to. Presne to počúvam od svojich klientov, takže ma na tom ani nič neprekvapilo. Ani to dlhodobé utajovanie, popieranie. Tak to býva. Je to veľmi podobné zneužívaniu v rodinách. Dievča, ktoré v rodine celé dospievanie niekto zneužíva, to celý čas nikomu nepovie. Matka pred tým zrejme zatvárala oči. Raz sa jej dcéra pokúsila zveriť, ale dostala vynadané, tak má pocit, že by jej aj tak nikto neveril. Pretrpí to. A pri prvej príležitosti odíde z domu a už sa k tomu nechce vracať. Ale potom zistí, že sa to isté deje aj jej mladšej sestre. Tak sa to rozhodne povedať. Po rokoch.

Aby ju zachránila? Rovnako ako sa Wade a James rozhodli so svojou dávnou traumou urobiť niečo v okamihu, keď sa im narodili deti?

Je to typické. Ten, kto dieťa zneužíva, dlhodobo zároveň „formuje“ jeho osobnosť. Jackson bol pre tých chlapcov extrémnou autoritou, navyše jeho autoritu utvrdzovali aj ich vlastní rodičia, ktorí mu dôverovali, obdivovali ho, verili mu. Stretávali sa s ním prezidenti, poznal ho celý svet. Jackson tých chlapcov a ich rodičov rozmaznal, zahrnul ich slávou a peniazmi. Wade si založil na Jacksonovi celú svoju kariéru, keby si sám skôr priznal, čo je zle, spochybnil by sám seba, svoj život, svoju prácu. Rozumiem mu, keď hovorí, že jednoducho nemohol. Keď dokonca svedčil proti chlapcovi, ktorý prežil to isté, čo on, nechránil len Jacksona, chránil seba samého. Ale to sa zrúti, keď sa narodí dieťa.

Pretože zrazu ide o niekoho iného?

Presne tak. Dieťa to často rozhodne. Buď vás prinúti s traumou niečo robiť, priznať to sám sebe, zveriť sa blízkym a ísť napríklad na terapiu, alebo to budete naďalej popierať a začnete traumu prenášať na dieťa. Na ďalšiu generáciu.

Ako?

Na terapiu napríklad prišla žena, ktorá bola zneužívaná svojím otcom. Rozhodla sa s tým niečo robiť až vo chvíli, keď mala silné nutkanie zneužiť svoju šesťročnú dcéru. Neriešená, neliečená trauma sa prenáša. Ženy, ktoré boli zneužívané, si často vyberajú problematických partnerov, bývajú „slepé“, nechávajú priestor pre zneužitie svojho dieťaťa. Podvedome. Ak zažijete silnú traumu, musíte si ju stále opakovať, nie doslovne, ale v rôznych variáciách, kým to nezačnete riešiť a liečiť sa.

Tajomstvo ich zožieralo zvnútra

Na mňa samotnú pôsobila výpoveď chlapcov veľmi vierohodne. Aj ako laikovi mi to do seba zapadá. Predchádzajúce obvinenia, to, v akú podivnú bytosť sa Jackson v posledných rokoch menil, jeho materiálne možnosti a aura megahviezdy, ktorá mu pomohla v tej manipulácii, vlastné poškodenie z detstva, ktoré si so sebou možno niesol, slepota rodičov. Ale niektorým ľuďom na tom nesedí, ako pokojne tí chlapci popisujú aj sexuálne detaily, zdá sa im to zvláštne.

Asi nevideli druhú časť. Tam sa predsa hĺbka tráum odhalí. Tu nejde o konkrétnu techniku, čo Jackson robil alebo čo si nechával robiť od detí, o sex ako taký. Najbrutálnejšia je tá manipulácia, kedy niekto niekoho absolútne ovláda, tá obrovská moc.

Hlavné postavy dokumentu Leaving Neverland – zľava Wade Robson, režisér Dan Reed a James Safechuck. Foto – TASR/AP

Zneužitie dôvery, lásky…

Áno. Toto mi urobil niekto, komu som veril azda viac než vlastnej matke a koho možno dodnes milujem. Ten ma zničil. Sexuálne veci si dieťa do určitého veku neuvedomuje, nechápe, že mu tým niekto ubližuje. Naopak, je pre neho dôležitá pozornosť, ktorej sa mu dostáva, teší sa na darčeky. Aj to je typické, zneužívajúci zneužívaných korumpujú. Jackson korumpoval aj ich rodičov. Som presvedčený, že keby do toho trochu zabŕdli, zrejme by to zistili.

Zaväzoval si ich darčekmi a komfortom?

A v deťoch tak vzbudzoval pocity viny. Spoluviny. Že za to niečo chceli a dostali, takže sa to dialo z ich vôle. Je veľmi ťažké ten pohľad zmeniť, zvlášť keď to nie je nikto cudzí, vzdialený, ale, naopak, niekto blízky alebo niekto, kto to urobí z pozície „boha“.

Jackson tie deti odstrihol od rodiny, najbližším im bol v tej dobe on, boli mu úplne oddané. Pri zneužívaní v rodinách to funguje podobne, zneužívajúci formuje hodnoty zneužívaného. Aj tu išlo o moc. Jedna z matiek spomína, ako jej Jackson povedal: „Ja môžem všetko. Dosiahnem všetko, čo chcem.“

Tiež sa tým chlapcom vyhrážal.

„Ak sa niekto niečo dozvie, bude to koniec pre mňa aj pre vás.“ Keď vám to ako dieťaťu niekto opakuje, zostane to vo vás celý život.

Aj preto to nepovedali skôr?

Je to komplexné. Čo je však isté, to tajomstvo ich zožieralo zvnútra. Dnes hovoria tak detailne, pretože je pre nich absolútne zásadné, aby im ľudia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Sexuálne zneužívanie

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie