Denník N

Nefungovali nemocnice ani metro, kazia sa zásoby. Venezuelskú krízu zhoršujú výpadky prúdu

Bez prúdu ostali aj nemocnice v Caracase. Foto – TASR/AP
Bez prúdu ostali aj nemocnice v Caracase. Foto – TASR/AP

Dvadsaťsedemročná Venezuelčanka Victoria Daboinová si minulý týždeň nakúpila niekoľko kíl mäsa – v krajine, kde sa v dôsledku hyperinflácie rýchlo zvyšujú ceny jedla a základné potraviny často nie sú dostupné, išlo o veľký a zároveň strategický nákup.

Po pár dňoch však musela riešiť, čo urobiť, aby sa jej mäso nepokazilo. Venezuelu totiž minulý štvrtok zasiahol obrovský výpadok elektriny, ktorý na väčšine územia trval až do utorka. Niekde sa dodávky prúdu nepodarilo obnoviť ani v stredu.

Výpadok spôsobil problémy v štátnych úradoch, školách, nemocniciach, doprave a, samozrejme, aj v domácnostiach. Americký denník Washington Post okrem Daboinovej opísal aj ďalšie prípady ľudí, ktorí sa snažili dostať k funkčnej chladničke alebo ľadu, aby neprišli o svoje drahocenné potraviny.

Ďalší ľudia zas pre výpadok prišli o svojich blízkych v nemocniciach. Podľa opozície zomrelo pre výpadok elektriny niekoľko desiatok ľudí, ktorí boli napojení na prístroje, alebo sa spoliehali na pomoc lekárov, ktorí sa pre nefunkčné metro nevedeli dostať do práce.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Svet

Teraz najčítanejšie