Denník N

Bugár: Po prvom kole odporučíme kandidáta so skúsenosťami

Béla Bugár v Dunajskej Strede. foto N – Peter Morvay
Béla Bugár v Dunajskej Strede. foto N – Peter Morvay

V slovenčine je Béla Bugár liberál, v maďarčine konzervatívec. Boli sme na jeho predvolebnom mítingu.

Dunajská Streda je dnes azda najvýznamnejším centrom maďarskej menšiny na Slovensku. Je síce menšia ako Komárno, Maďari tu však tvoria stále 75 percent obyvateľov.

Napriek tomu, že z mesta alebo z neďalekého Šamorína pochádza mnoho známych politikov Mosta-Híd, je Dunajská Streda jednoznačne baštou SMK. Aj pre roztržku v miestnej organizácii strany nemá Most-Híd po minuloročných komunálnych voľbách v mestskom zastupiteľstve žiadneho poslanca.

To však asi nebude jediný dôvod, prečo bolo na sobotňajší predvolebný míting Bélu Bugára v Dunajskej Strede zvedavých len asi 60 ľudí – a aj z nich viac ako štvrtinu tvorili politici a zamestnanci Mosta-Híd. Nebolo jednoduché zistiť, že sa míting vôbec koná. Dlho som pred ním chodil po meste, a našiel som jediný malý plagát, ktorý na udalosť upozorňoval.

Míting napriek tomu prebehol v nekonfliktnej atmosfére, Bugárovi odporcovia sa nedostavili. Jediný spor vyvstal hneď na začiatku, keď mi jeden z organizátorov tvrdil, že kvôli ustanoveniam GDPR môžu akýkoľvek záznam udalosti robiť iba oni. Hovorkyňa strany Klára Debnárová to na moju otázku neskôr vysvetľovala ako nedorozumenie. Na mítingu v Dunajskej Strede vraj organizátori neplánovali žiadny audiovizuálny záznam udalosti a preto ani účastníkov stretnutia dopredu neupozornili, že môže byť nejaký robený.

Kampaň ako obhajoba vlády so Smerom a SNS

V Bugárovej predvolebnej kampani dlho prevládalo vysvetľovanie, prečo napriek všetkým škandálom jeho strana zostáva vo vládnej koalícii so Smerom a SNS. A najmä čo všetko vďaka tejto jej obeti tunajší Maďari a južné Slovensko získali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Béla Bugár

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie