Denník N

Andrej Danko dosiahol nový vrchol nezrozumiteľnosti

Šéf parlamentu Andrej Danko z SNS. Foto N – Tomáš Benedikovič
Šéf parlamentu Andrej Danko z SNS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SNS vysvetľoval odmietnutie amerických peňazí pomocou argumentačných havárií.

Predseda SNS máva bežne problém vysvetliť, čo chce svetu oznámiť. Platí to aj vtedy, keď nie je od prvej chvíle jasné, že nehovorí úplnú pravdu. V stredu však vysvetľoval neudržateľný postoj SNS k americkej pomoci pri modernizácii našich vojenských letísk. Bolo jasné, že si pri tom pravdu prispôsobuje tak masívne, že jeho obmedzené rétorické schopnosti zúfalo nestačili na naplnenie stanoveného cieľa.

Prejavilo sa to napríklad tým, že keď skončil úvodný monológ, novinári očividne nepochopili, čo ním chcel povedať. Nebola ich chyba, že sa následne opakovane pokúšali zistiť to pomocou otázok, pri ktorých Danko krútil očami.

Skúsme preložiť, o čom chcel verejnosť presvedčiť:

1. Nie je pravda, že SNS odmietla americkú vojenskú pomoc (105 miliónov dolárov), pretože o nej sa ešte vôbec nerokovalo. Rokovalo sa len o zmluve, ktorá poskytnutie takejto pomoci mala po ďalších rokovaniach umožniť.

2. Problém s touto zmluvou podľa Danka je, že síce nepočíta s rozmiestnením amerických vojakov na našom území, ale sú v nej ustanovenia, ktoré by to umožnili. Danko priznal, že to čierne na bielom nevidel, len ho o tom informoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie