Denník N

Miliónové úplatky a snímky z Photoshopu. Americkí boháči dostávali deti na univerzity podvodom

Herečka Lori Loughlinová so svojimi dcérami, ktoré sa údajne snažili dostať na elitné školy ako veslárky, hoci nikdy neveslovali. Foto - TASR/AP
Herečka Lori Loughlinová so svojimi dcérami, ktoré sa údajne snažili dostať na elitné školy ako veslárky, hoci nikdy neveslovali. Foto – TASR/AP

Na elitné školy dostávali svoje deti aj známi hollywoodski herci.

Istí americkí rodičia chceli, aby ich dcéra išla na Yalovu univerzitu, čo je jedna z najlepších škôl na svete. Namiesto klasickej prípravy na testy sa rozhodli pre inú možnosť.

Zaplatili biznismanovi Williamovi Rickovi Singerovi, aby ju tam dostal. Ten oslovil trénera ženského futbalového tímu na Yalovej univerzite, či by ju neprijal. Talentovaní športovci majú väčšiu šancu dostať sa na najlepšie americké školy.

Dievčaťu do životopisu napísal, že je jednou z kapitánok úspešného ženského futbalového tímu v južnej Kalifornii, hoci dievča súťažne futbal nikdy nehrávalo. Tréner ju za 400-tisícový úplatok prijal do tímu.

Dievča sa napokon na školu dostalo. Rodičov to stálo dohromady 1,2 milióna dolárov.

Celebrity

Amerikou v týchto dňoch hýbe kauza, v ktorej bohatí rodičia cez sprostredkovateľa podvodom kupovali svojim deťom miesta na najlepších amerických školách. Ide o najväčšie podobné vyšetrovanie, celkovo sa prípadom zaoberalo 200 agentov FBI.

Federálni vyšetrovatelia obvinili 50 ľudí, ktorí sa do podvodu zapojili. Medzi 33 obvinenými rodičmi je aj niekoľko celebrít, napríklad herečka Lori Loughlinová zo sitkomu Plný dom či herečka Felicity Huffmanová (hrala v Zúfalých manželkách či bola nominovaná na Oscara za rolu vo filme Transamerica) a jej manžel William Macy, ktorým v utorok ráno na dvere zaklopali siedmi ozbrojení federálni agenti.

Hlavou podvodu je podnikateľ William Rick Singer (58). Ten počas rokov 2011 do 2019 vzal od rodičov celkovo 25 miliónov dolárov, aby dostal ich deti na prestížne univerzity – Yalovu, Stanfordovu či Univerzitu v južnej Kalifornii. Singer sa v utorok pred bostonským súdom priznal k štyrom bodom obžaloby vrátane sprisahania a prania špinavých peňazí. Hrozí mu trest do 65 rokov väzenia.

Ako povedal prokurátor, podvody pri prijímačkách sa diali dvomi spôsobmi. Jedným bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie