Denník N

Pellegrini predviedol, prečo by Šefčovič nebol dobrý prezident

Pellegrini so Šefčovičom na MDŽ. Foto – Smer
Pellegrini so Šefčovičom na MDŽ. Foto – Smer

Budúci prezident má podľa premiéra zaistiť jednotu národa, ktorú však podľa neho neohrozujú Fico a jemu podobní, ale len ich kritici.

Premiér nie je prezident, je to z princípu stranícky politik a je logické, že podporí kampaň kandidáta svojej strany. Aj premiér by však mal v demokracii dodržiavať pravidlá politickej slušnosti vrátane toho, že nebude na stranícky boj zneužívať výhody, ktoré mu poskytuje jeho funkcia v čele vlády. Alebo to aspoň nebude robiť príliš okato.

Je vedľajšie, že Peter Pellegrini mal ako premiér právo pred voľbou prezidenta vystúpiť vo verejnoprávnej televízii. Pellegrini mohol len vyzvať občanov k účasti na voľbách a vysvetliť im, prečo sú pre demokraciu dôležité.

On však voličov – síce nepriamo, ale celkom jasne – vyzval voliť jedného určitého kandidáta. To, čo urobil, bolo práve takým okatým zneužitím funkcie na stranícke ciele, ktoré už je za hranicou politickej slušnosti.

To je prvý dôvod, prečo možno Pellegriniho vystúpenie považovať za dôkaz toho, že by jeho vyvolený Maroš Šefčovič nebol dobrým prezidentom. Môže síce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie