Denník N

Obsadia naše letiská Američania? Prečo sa Lajčák pustil do Danka? (otázky a odpovede)

SNS tvrdí, že americké peniaze znamenajú americké základne, premiér naznačuje, že Slováci by boli hlúpi, keby ich odmietli. Tento text vám môže pomôcť sa v najnovšej koaličnej roztržke zorientovať.

Vôbec po prvýkrát si Andrej Danko vypočul od koaličných partnerov, že spochybňuje prozápadné smerovanie Slovenska. Dôvodom sú jeho postoje k rokovaniam s USA.

Danko vo štvrtok kritizoval „ambicióznych úradníkov na ministerstve zahraničia“, že začali rokovať s Američanmi, čím vraj pozývajú americké vojská na Slovensko. „Úradníci mali mať na začiatku zodpovedané to, či nemôže ísť o predprípravu na prítomnosť ozbrojených síl USA,“ povedal v Rádiu Expres.

V piatok nezvykle ostro zareagovalo ministerstvo zahraničia vedené Miroslavom Lajčákom (Smer-SD), podľa ktorého predseda SNS nehovorí pravdu a dokonca môže škodiť celej krajine.

„Útoky na svoju adresu vnímame ako pokus o zmenu geopolitického ukotvenia Slovenska. Takéto pokusy ohrozujú bezpečnosť a prosperitu Slovenska a jeho občanov,“ uviedlo ministerstvo.

Vládnu koalíciu rozdeľuje tento spor od minulého týždňa. SNS žiada, aby Slovensko odmietlo peniaze, ktoré ponúkli Američania na modernizáciu vojenských letísk. „Nedovolíme, aby akýmkoľvek spôsobom boli púšťané také investície alebo vojská na územie Slovenska,“ hovoril Danko v TA3.

Opačný postoj zaujal prezident Andrej Kiska, opozičné strany i niektorí koaliční politici, vrátane premiéra. „Ak to bude výhodné pre krajinu a nebude to znamenať, že si tu iné vojská budú chodiť hore-dole, tak by sme boli viete čo, keby sme tie peniaze odmietli,“ reagoval Pellegrini tento týždeň.

Denník N sa o téme amerických peňazí rozprával s viacerými ľuďmi z prostredia rezortu obrany aj diplomacie. Prinášame niekoľko odpovedí, ktoré vám môžu pomôcť zorientovať sa v najnovšom koaličnom spore.

1. O čom sa vlastne rokuje?

Ak ste v stredu nerozumeli tlačovej konferencii Andreja Danka, na ktorej sa polhodinu snažil celú vec vysvetliť, chyba nemusí byť na vašej strane. Ide o dosť zložitú tému. Pre jednoduchosť sa dá povedať, že Slovensko rokuje s Američanmi o dvoch rôznych veciach.

Prvá: USA a Slovensko začali pred rokom vyjednávať o Dohode o obrannej spolupráci (Defence Cooperation Agreement – DCA). Tá má riešiť rôzne praktické veci, ako je napríklad otázka DPH pri amerických investíciách, ale tiež to, aké zákony by sa vzťahovali na amerických vojakov, ktorí by sem z rôznych príčin jazdili. O tejto dohode sa rokuje približne rok, za rokovania zodpovedá Lajčákovo ministerstvo zahraničia.

Druhá: Američania ponúkli Slovensku možnosť čerpať peniaze z programu Európska iniciatíva odstrašenia (European Deterrence Initiative – EDI), ktorý inicioval ešte bývalý prezident Barack Obama. Tento vládny fond má pomôcť zlepšiť obranu členských krajín NATO, zvlášť tých, ktoré ležia na východnej hranici.

Slovensko by z neho mohlo zaplatiť investície do vojenských letísk Kuchyňa a Sliač, na ktoré doteraz nenašlo peniaze. Túto vec má primárne na starosti ministerstvo obrany pod vedením SNS.

2. Čo urobila SNS?

Minister obrany Peter Gajdoš koncom januára poslal list americkému veľvyslancovi Adamovi Sterlingovi, v ktorom oznámil, že fakticky zastavuje prípravu na čerpanie peňazí z programu EDI.

Na to, aby Slovensko mohlo tieto zdroje použiť, musí mať od Američanov odsúhlasené konkrétne projekty. To si vyžaduje, aby na slovenské letiská jazdili americké expertné tímy z dôvodu, aby videli, čo presne tam vojaci potrebujú opraviť a vybudovať. Gajdoš však veľvyslancovi oznámil, že nateraz si neželá, aby takéto návštevy pokračovali.

Ambasáde to vysvetlil tým, že najprv je potrebné mať uzavretú dohodu DCA, o ktorej rokuje ministerstvo zahraničia. „Zastávam názor, že sme už dospeli do štádia, keď pre pokračovanie je nutné mať dojednaný právny rámec,“ napísal Gajdoš v liste, na ktorý ako prvá upozornila RTVS.

Američania to úplne nepochopili. Súhlasia síce, že peniaze nie je možné čerpať, kým nie je podpísaná dohoda DCA. Zároveň však hovoria, že ešte pred tým je nutné urobiť množstvo práce. Okrem iného by Slovensko malo napríklad pripraviť vlastné firmy na to, aby sa mohli uchádzať o zákazky platené americkou vládou, ktoré si vyžadujú špeciálnu procedúru.

„Väčšinu prác by mohli zabezpečovať slovenskí dodávatelia, čím by sa na Slovensku vytvorili nové pracovné miesta,“ napísal pre SME veľvyslanec Sterling.

3. Budú na slovenských letiskách Američania?

Toto je asi najcitlivejšia otázka pre verejnosť a odpoveď znie: pravdepodobne áno. O prítomnosť Američanov sa paradoxne postaral v prvom rade Andrej Danko, ktorý minulý rok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie