Denník N

Ak nezvládnete tento cvik, na beh ani nemyslite. Dopadli by ste ako ja

Začiatkom septembra minulého roka som sa po dlhom čase tešil z toho, že ma pri športovaní neboleli kolená. Bol som taký nadšený, že som sa o tom podelil s vami – čitateľmi.

Nezabudol som však alibisticky doložiť, že moje problémy „nie sú zažehnané a zrejme sa s nimi budem musieť vyrovnávať celý život“.

Teraz som za tú poistku rád. Len tri týždne po publikovaní článku som si pravé koleno preťažil tak, že som sa niekoľko dní musel dopovať analgetikami a bolesti pretrvávali niekoľko mesiacov.

Bolesti sú, našťastie, znova preč. Tri mesiace som bral chondroitín sulfát spolu s vitamínom C. Ide o jedny z mála doplnkov výživy, ktoré dokázateľne pomáhajú pri úľave od bolesti kĺbov. Potvrdil mi to odborník na kĺbovú výživu Milan Sedliak, s ktorým som spravil tento rozhovor napríklad aj o konskej výžive (ktorú som, našťastie, nikdy ani nevyskúšal).

Silový a kondičný špecialista Tomáš Mihalík tvrdí, že som typickým príkladom človeka, ktorý odstráni dôsledok, no nie príčinu vzniku bolesti.

„A potom si precenil svoje možnosti a začal si priskoro zaťažovať koleno,“ hovorí. Niečo na tom bude. V nadšení som za pol roka absolvoval takmer 2-tisíc kilometrov na bicykli, čo predtým bývalo moje ročné maximum. K tomu som pomaly začal behať.

„Menisky a šľachy boli pripravené, no svaly nie. Keď nefungujú a nezapájajú sa v správnom momente, prichádza k preťaženiu kĺbu.“

Našťastie, ľudské telo je dômyselný mechanizmus, ktorý dokáže vyslať signál, aby sme si ho prestali ničiť. V tomto prípade prišlo k zápalom svalov okolo kolena, ktoré mi znemožnili športovať – a ničiť si ich.

Vďaka bolestiam mi telo ponúklo veľkorysý čas na skúmanie toho, prečo sa to všetko deje.

Svaly nefungujú správne

Mihalík mi nefunkčnosť svalov okolo mojich kolien ukázal na jednoduchých cvikoch: výskok a dopad na dve nohy či drep na jednej nohe.

Vysvetlil mi, že hardvér (šľachy, chrupavky, väzy) môžem mať v poriadku, ale keď nefunguje softvér (svaly), príde k problému. Čiže aj keď mi operácia vyrieši základné mechanické problémy s meniskom či väzmi, ani zďaleka nie je problém vyriešený. Len sa na chvíľu odloží.

Ukázalo sa, že moje kolená sa pri základných cvikoch dostávajú do neprirodzenej polohy – stáčali sa dovnútra, pri dopade som ich mal v tvare

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie