Denník N

Aj inteligentní ľudia hlásajú bludy o plochej Zemi, chemtrails či homeopatii

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

IQ ≠ racionálne správanie.

V roku 1997 šokovala svet správa o hromadnej samovražde 39 ľudí, ktorí si v kalifornskom San Diegu vzali dobrovoľne život, aby sa dostali na vesmírnu loď vyšších bytostí, ktorá mala letieť za Hale-Boppovou kométou.

Zo zachovaných videí sa nezdalo, že by členovia sekty trpeli nejakými vážnymi kognitívnymi deficitmi, a javili sa ako vcelku rozumní a premýšľaví ľudia.

„Napriek tomu zastávali také iracionálne predstavy, ktoré ich nakoniec viedli až k spáchaniu samovraždy,“ píše trio autorov novej štúdie, ktorá vyšla v prvom tohtoročnom čísle magazínu Europe’s Journal of Psychology.

Psychológovia v nej obhajujú tézu, že inteligencia nie je garanciou toho, aby ľudia nezastávali predstavy, ktoré sú pochybné či mylné.

Žalovala veštkyňu

Autori článku pôsobia na univerzitách v chorvátskom Záhrebe a Splite a na ilustráciu uvedeného javu – ktorý sa odborne volá dysrationalia – si vypožičali niekoľko aktuálnych a lokálnych príkladov z Balkánu.

Spomínajú napríklad známu chorvátsku režisérku a scenáristku Irenu Škorićovú, ktorá chodila za vešticou, ktorá jej vykladala osud, no keď sa predpovede nenaplnili, rozhodla sa ju žalovať, keďže do sedení investovala značnú sumu peňazí.

Ďalší príklad sa týka bývalého srbského futbalistu Nenada Lalatovića, ktorý žil v predstave, že ho prenasleduje nešťastie, lebo jeho rodinu prekliali. Veštica mu poradila, aby si našiel pruhované tričko a spálil ho. Rituál podľa futbalistu zafungoval a veci sa vrátili do normálu.

Heidegger, Mensa aj Ezra Pound

Po prvý raz opísal „dysrationaliu“ psychológ Keith Stanovich na začiatku 90. rokov.

Všimol si, že aj ľudia, ktorí sú inteligentní, minimálne preto, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Omyly mysle

Veda

Teraz najčítanejšie