Denník N

7 dobrých správ: Ženy budú mať v berlínskej MHD lacnejší lístok

Berlínske metro. Foto – TASR/AP
Berlínske metro. Foto – TASR/AP

Mladú švédsku aktivistku nominovali na Nobelovu cenu, Bratislava bude mať legálne grafity a prešovská knižnica návratový automat. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Vznikli zábery kráľovnej slonov

Mala zvláštne meno F_MU1, ale zato bola jedinečná. Hovorili jej aj kráľovná slonov, pretože mala obrovské kly až po zem. A navyše bola šikovná, pretože sa jej 60 rokov darilo unikať pytliakom.

„Ak by som ju neuvidel na vlastné oči, zrejme by som neveril, že na planéte žije taký slon,“ uviedol vo svojom blogu britský fotograf Will Burrard-Lucas, ktorý urobil posledné fotografie tohto zvieraťa. „Ak by existovala kráľovná slonov, bola by to iste ona.“

Slonica žila v kenskom národnom parku Tsavo do svojej prirodzenej smrti v roku 2017. Jej unikátne zábery vznikli len pár týždňov predtým.

Slonicu sa podarilo zachytiť pomocou malého, na diaľku ovládaného vozidla s kamerou. Fotografie zachytávajú zviera počas napájania v jazere, kŕmenia sa konármi či počas prechádzky.

Burrard-Lucas na fotografiách spolupracoval s neziskovou ochranárskou organizáciou Tsavo Trust. Zábery slonice – ako aj ďalších slonov s podobne dlhými klami – zverejnia v knihe Land of Giants, v preklade Krajina obrov, ktorá vyjde koncom marca.

Kráľovná slonov. Foto – blog.burrard-lucas.com

2. Švédsku aktivistku nominovali na Nobelovu cenu

Švédsku tínedžerku a aktivistku za ochranu životného prostredia Gretu Thunbergovú nominovali na Nobelovu cenu mieru. Navrhli ju traja nórski poslanci – Freddy André Övstegard a dvaja ďalší členovia Socialistickej ľavicovej strany.

Šestnásťročná Thunbergová organizuje od vlaňajšieho augusta 2018 každý týždeň protest pred parlamentom v Štokholme s cieľom prinútiť politikov k dôslednejšej ochrane podnebia a znižovaniu emisií.

Mladá Švédka tiež množstvo školákov po celom svete inšpirovala na piatkové demonštrácie. Tie sa konajú pod heslom #FridaysForFuture (Piatky za budúcnosť).

Thunbergovú ďalej v prieskume verejnej mienky pri príležitosti Medzinárodného dňa žien zvolili za „ženu roka“ vo Švédsku.

„Neuveriteľné. Je to ohromujúce, ťažko tomu uveriť,“ povedala tínedžerka pre štokholmský denník Aftonbladet, ktorý si prieskum objednal. „Je to veľká česť a radosť, že to, čo robím, má taký vplyv.“

3. Británia je čistejšia

Britská webová stránka zameraná na problematiku klimatických zmien Carbon Brief ohlásila, že v Británii vlani už šiesty rok po sebe klesli emisie skleníkových plynov. Dostali sa na úroveň roku 1888 s výnimkou období, keď prebehli generálne štrajky priemyslu. Pokles súvisí predovšetkým so snahou vlády radikálne znížiť výrobu elektriny z uhoľných elektrárni.

Veľká Británia patrí v redukovaní celkových emisií CO2 medzi najúspešnejšie krajiny. Spomedzi západoeurópskych krajín je na tom lepšie len ľudnatejšie Nemecko, ktoré od roku 1990 znížilo emisie o 328 miliónov ton CO2, zatiaľ čo v Británii sa im to podarilo o 295 miliónov, píše webstránka oenergetice.cz.

„Tieto najnovšie údaje ukázali, že Británia opäť znížila emisie, hoci hospodárstvo ďalej rastie,“ povedal pre CNBC Simon Evans z Carbon Brief. „Je však možné, že nedávne znižovanie emisií by sa mohlo skončiť, čo naznačuje, že Británia bude musieť urýchliť prácu v odvetviach, ako je stavebníctvo a doprava, aby sa splnili budúce ciele.“

4. Ženy budú mať v berlínskej MHD lacnejší lístok

Berlínska dopravná spoločnosť Berliner Verkehrsbetriebe oznámila, že ženy budú mať od 18. marca celodenný lístok na MHD o 21 percent lacnejší.

„Takzvaný ‚gender wage gap‘ je v Nemecku 21 percent, patrí tak medzi najväčšie v Európe. Týchto 21 percent zodpovedá zhruba 77 kalendárnym dňom. Aby sa tento rozdiel vyrovnal, musela by žena pracovať 442 dní. Ak počítame 77 dní od začiatku roka, dňom rovných odmien bude 18. marec,“ napísala spoločnosť na svojej stránke a pridala slogan Mind the pay gap, v preklade Pozor na platovú nerovnosť.

Takzvaný Frauenticket bude stáť 5,50 € a bude tak o euro a pol lacnejší ako klasický lístok.

Nemecko patrí podľa Eurostatu medzi štáty s najväčšou platovou nerovnosťou. Ešte väčšie rozdiely medzi priemernými platmi žien a mužov sú už len v Česku a Estónsku.

Berliner Verkehrsbetriebe patrí medzi progresívne spoločnosti, kde zamestnancov odmeňujú rovnako bez ohľadu na pohlavie. Navyše ženy môžu poberať dlhšie materskú či mať flexibilnejší pracovný čas.

5. Bratislava bude mať legálne grafity

Bratislava prenajala na rok plochy na legálne grafity. Cieľom projektu, ktorý schválili mestskí poslanci, je znížiť rozsah nelegálnych grafitov v hlavnom meste.

Medzi vybranými plochami sú zväčša mostové piliere, ktoré sa nachádzajú v Bratislave a v správe samosprávy. Mesto prenajalo plochy na mostoch na Romanovej ulici, na Panónskej ceste – Janíkov dvor, na Slovnaftskej či Popradskej ulici.

„V zmluve o výpožičke sa záujemca zaviaže vytvoriť na vypožičaných plochách grafitovú maľbu, plochy riadne využívať, zabezpečovať poriadok a čistotu okolia, odstraňovať hanlivé a pohoršujúce maľby na vlastné náklady a starať sa o celý predmet výpožičky tak, aby sa skultúrnil a skrášlil majetok mesta,“ uvádza v zámere mesto.

Mestské plochy budú výlučne na vytvorenie legálnej maľby, na grafitové umenie spojené s tvorivými aktivitami umelcov street artu.

Ilustračné foto – TASR

6. Prešovská knižnica je k dispozícii nonstop

Do štátnej vedeckej knižnice v Prešove možno vrátiť knihu aj počas sviatkov či v noci. Knižnica zakúpila návratový automat, ktorý spozná knihu podľa štítku alebo čipu pomocou elektromagnetických vĺn. Moderné zariadenie tiež vydá čitateľovi potvrdenie o vrátení knihy.

Návratový automat zároveň pomôže knižnici s revízovým fondom aj pri pokuse knihu z knižnice ukradnúť. Ako informuje RTVS, dvere knižnice sa automaticky zatvoria a zlodeja nepustia.

Prešovská knižnica tiež plánuje investovať do výpožičného systému, čo umožní čitateľom cez automat nielen knihy vracať, ale si ich aj požičať.

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

7. Do francúzštiny preložili rekordný počet slovenských autorov

Do francúzštiny sa za rok a pol podarilo preložiť 28 titulov od 22 slovenských autorov. Je to viac, ako sa podarilo od roku 1989. Návštevníci si ich budú môcť pozrieť na parížskom knižnom veľtrhu Livre Paris, čo je druhý najväčší knižný veľtrh na svete. Každoročne ho navštívi 200-tisíc ľudí.

Hlavným organizátorom je slovenské Literárne informačné centrum.

„Na tomto projekte sme začali pracovať v roku 2011. Vtedy sme sa na veľtrhu v Paríži stretli s Antoinom Gallimardom, majiteľom a riaditeľom vydavateľstva Gallimard, ktorý bol vtedy aj šéfom združenia francúzskych vydavateľov. Oslovili sme ho s tým, či by nevydal niečo vo svojom vydavateľstve. Dovtedy u neho vyšla len kniha Džin od Martina M. Šimečku. A on nám povedal, nech skúsime byť čestní hostia veľtrhu, a to ako krajiny ‚véštvorky‘. Vtedy nám v tom naozaj veľmi fandili a pomáhali nám. Nakoniec to však nevyšlo,“ povedala v rozhovore pre Denník N riaditeľka centra Miroslava Vallová.

„Po chvíli váhania sme si povedali, že do toho ďalej pôjdeme sami. Prebehlo to na dve etapy. V prvej už bolo takmer všetko pripravené, množstvo listov prúdilo hore-dole a veci sa riešili tam aj doma. Nakoniec to v roku 2016 opäť zlyhalo. Ja som si však z nejakej zaťatosti povedala, že to skúsime ešte raz. A teraz to už vyšlo.“

Návštevníci parížskeho knižného veľtrhu sa budú môcť osobne stretnúť aj s autormi ako Monika Kompaníková, Viliam Klimáček, Pavel Vilikovský, Vladimír Balla, Jana Juráňová alebo Michal Kšiňan.

Veľtrh Livre Paris potrvá od 15. do 18. marca.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie