Denník N

Ľuboš Blaha nie je typický smerák

Ľuboš Blaha - zdroj Aktualita.sk

Predseda výboru pre európske záležitosti je vo svojej strane výnimkou. Smer vysielanie našich vojakov do zahraničia podporuje, Blaha radšej nehlasuje.

Autor je výskumníkom na Stanfordovej univerzite

Napriek tomu, že Smer posadil Ľuboša Blahu do čela Európskeho výboru Národnej rady, Blaha nie je typický smerák. Aspoň čo sa týka zahraničnej politiky. Vidíme to okamžite pri pohľade na jeho hlasovanie v parlamente.

Predstavte si, že chcete vedieť, či je vaša kamarátka vegetariánka. Môžete to zistiť dvomi spôsobmi – spýtať sa alebo dlhodobo pozorovať, čo si objednáva z obedového menu. Ak vaša kamarátka zaryto tvrdí, že je vegetariánka, no na obed si veselo objedná bravčový rezeň, budete o jej vegetariánstve pochybovať.

Podobne ak chcete zistiť, čo politické strany chcú, môžete sa pozrieť, ako hlasujú v parlamente. A v oblasti zahraničnej politiky je jednou z najvýznamnejších právomocí parlamentu rozhodovanie o vyslaní našich vojakov do zahraničia.

Slovenská republika vysiela svojich vojakov do zahraničia relatívne často – ako súčasť ozbrojených misií OSN, misií EÚ, „koalícií ochotných“ (Irak), či na rôzne bojové cvičenia. Od roku 1998 Národná rada hlasovala o vyslaní vojsk 39-krát (plus ešte niekoľko procedurálnych hlasovaní, napríklad o vyslaní našich zástupcov do veliteľstiev NATO či EÚ).

Napriek tomu, že výskum

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie