Denník N

Organizátor štrajku za budúcnosť klímy: Ťažba uhlia a ťažba dreva v národných parkoch by sa mali zastaviť

Jakub Andacký. Foto – O. H.
Jakub Andacký. Foto – O. H.

K problému klimatickej zmeny sa musíme postaviť čelom – ak to nespravia mladí, potom nikto, vraví študent Jakub Andacký.

Jakub Andacký (17) je študentom osemročného gymnázia Hubeného v Bratislave a spoluorganizátorom prvého bratislavského štrajku za budúcnosť klímy z marca 2019. Akcia bola súčasťou celosvetového hnutia Piatky za budúcnosť #Fridaysforfuture. Štrajky mladých ľudí sa konali vo viac ako 100 krajinách sveta a 1600 mestách vrátane Bratislavy, Košíc, Žiliny a Liptovského Mikuláša.

Za čo ste štrajkovali?

Za budúcnosť klímy.

V čom je podľa vás problém?

O téme klimatickej zmeny sa nehovorí dostatočne a vlády ju nepovažujú za prioritu. Chceme, aby sa o klimatickej zmene hovorilo viac a aby sa vlády vo svete aj u nás začali témou vážne zaoberať. Aby si ju zvolili za prioritu číslo jedna. Aj na našom štrajku odznelo, že máme málo času na to, aby sme zažehnali nebezpečenstvo plynúce z klimatickej zmeny.

Ako klimatická zmena ohrozuje planétu?

Za najväčšie riziko považujem radikálne oteplenie planéty. Vinou ľudských aktivít môže v najbližších rokoch narásť globálna teplota o 1,5 až 2 stupne Celzia. Vedci sa zhodujú, že je to veľmi nebezpečné. O téme hovoria, no, žiaľ, mnohokrát zostávajú nevypočutí. Sú aj apokalyptické scenáre, podľa ktorých sa do roku 2100 môže povrch planéty ohriať až o 5 stupňov Celzia.

V Bratislave boli na štrajku na Námestí SNP stovky mladých, možno tisícka. Foto – Koscik.photos

Ako veľmi podľa vás prispieva Slovensko ku klimatickej zmene?

Každá krajina sa podieľa na klimatickej zmene. Na Slovensku máme problém najmä s uhoľným priemyslom, pritom ministerstvo sa zaviazalo, že ho na Hornej Nitre bude dotovať až do roku 2023. Problémom je aj veľká ťažba dreva. Jedna z hlavných požiadaviek nášho štrajku je, aby sa zastavila ťažba dreva v národných parkoch a chránených krajinných oblastiach. Tieto územia by sa mali vyhlásiť za bezzásahové zóny. Považujem to za nesmierne dôležité, pretože stromy predstavujú významný spôsob, ako bojovať proti vysokým hodnotám oxidu uhličitého v ovzduší.

Ako vnímate činnosť aktivistov z Greenpeace, ktorí sa koncom minulého roka dostali do areálu Hornonitrianskych baní Prievidza v Novákoch, vyliezli na ťažobnú vežu a vyvesili tam transparent, ktorým vyzvali vedenie baní a vládu, aby ukončilo ťažbu uhlia?

Vnímam ju s veľkým rešpektom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Rozhovory

Ťažba uhlia na hornej Nitre

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie