Denník N

Albumy roka nahrali Para a Autumnist. Čo to hovorí o slovenskej hudobnej scéne?

Radio_Head Awards 2018

Album roka Para – Našou krajinou
Skladba roka Vec – »Slovák«
Debut roka Leto s Monikou – Leto s Monikou
Objav roka Don’t Trust Butterflies
Album roka/Cena novinárov Autumnist – False Beacon
Elektronická hudba Subtension – Nestbox
Hip-hop/Rap/R’n’B Strapo – Poschod13.
Hard & Heavy Catastrofy – Besnota
World Music/Folk Banda – Telegrafy
Jazzová hudba Tibor Feledi Kairos Quintet – Common Playgrounds
Klasická hudba Eugen Suchoň – Piesňové cykly
Experimentálna hudba Jonáš Gruska – Žaburina
Ocenenie za prínos do hudby David Kollar
Ocenenie Nadácie Advance Investments Luvver; Blanch

Veľa prekvapivých víťazov a žiadny celkový víťaz. Tak sa dá v jednej vete zhrnúť výsledok hlasovania v hudobných cenách Radio_Head Awards 2018. V piatok 15. marca bol zverejnený počas galavečera, ktorý sa opäť konal v priestoroch bratislavského NTC .

Našou krajinou

Fungujú od polovice 90. rokov a len od roku 2008, keď sa začali odovzdávať ceny Radio_Head Awards (RHA), vydali štyri albumy. Prvú sošku však dostali až teraz. Textár a basgitarista Matúš Vallo dosiahol po primátorských voľbách ďalší úspech so svojou skupinou Para. Ich fanúšikovia poslali viac hlasov než fanúšikovia Katarzie, a tak hlavná cenu RHA za album roka nepatrí nahrávke Antigona, ale novinke Pary Našou krajinou.

Napriek štvornásobnej nominácii ani raz neuspel projekt Ľudové mladistvá, ktorý mieša prvky folklóru, jazzu a modernej hudby. Muzikanti z neho však pôsobia aj v skupine General Fox, sprevádzajúcej rappera Strapa, ktorý získal cenu za najlepší album v kategórii Hip-hop/Rap/R’n’B 2018. V rámci tejto scény je to dobrá správa, pretože Strapo patrí medzi rapperov, ktorí sa neboja skloňovať ani politické a spoločenské témy. Na svojej novinke spieva napríklad aj o tom, ako sa bojí mať deti v našej krajine.

Skladbu roka podľa hlasovania poslucháčov Rádia_FM urobil rapper Vec. Cenu dostal za ironickú pesničku »Slovák«, kde sa vtipne pohral s národnými stereotypmi a zlozvykmi. Tá vyšla na singli spoločne so skladbou »Krv na rukách«, čo je neoficiálny soundtrack k demonštráciám po vražde novinára Jána Kuciaka, ktorá pred rokom otriasla Slovenskom a ktorej následky sa dodnes prejavujú v celej spoločnosti.

Kto tipoval držiteľov sošiek RHA tradične podľa koncertov na galavečere, do veľkej miery sa pomýlil. Z desiatich vystúpení iba tri patrili víťazom – Autumnistovi, Davidovi Kollarovi a mladému triu Luvver. Autumnist sa tak pridal k Jane Kirschner, ktorá bola doteraz jedinou dvojnásobnou víťazkou v tejto kategórii.

Vo viacerých kategóriách bolo tento rok niekoľko favoritov, no nakoniec uspeli iní. Za najvýraznejší debut nevybrali fanúšikovia Ľudové mladistvá ani Akustiku, ale projekt Leto s Monikou, čo sú subtílne sólové pesničky s decentnou zvukovou produkciou Moniky Midriakovej.

Žánrové a iné prekvapenia

Viacero prekvapení prišlo aj v žánrových kategóriách, kde nehlasovali fanúšikovia, ale poroty zostavené z ľudí sledujúcich jednotlivé scény. Akú správu posielajú udelením cien? Že Slovensko je v rámci elektroniky stále baštou drumandbassu, lebo víťazom je Mário Dočekal alias Subtension – projekt, ktorý vznikol po rozpade projektu Soundnbeats.

Asi najlepšie je na tom momentálne slovenská worldmusic. Tu boli asi najvyrovnanejšie všetky nominácie od Bandy cez Ľudové mladistvá až po Trojku Zuzany Homolovej. Nakoniec uspeli prví menovaní, s albumom Telegrafy.

Hard&heavy scéna nechce byť uzavretá sama do seba, čo potvrdzuje najviac hlasov pre Catastrofy. Album Besnota prezrádza veľkú dávku hudobného aj humorného nadhľadu, stojí za vypočutie aj tým, ktorí inak takúto hudbu vôbec nemusia.

Kým experimentálna hudba to má jasné a ocenila soundartistu Jonáša Grusku, ktorý už svojou tvorbou dávno prekročil hranice Slovenska, pri jazze a klasike sa ukázalo, aké komplikované je držať sa dnes v týchto kategóriách žánrových mantinelov. Album prešovského gitaristu Davida Kollara s nórskym trumpetistom Arvem Henriksenom nemá jazzové postupy ani formy, čo pritom nič nehovorí o jeho kvalite, ktorá tiež prekračuje lokálny rozmer. A porovnávať diela mŕtvych skladateľov so súčasnou novou kompozičnou tvorbou sa tiež dá len veľmi nasilu. Do budúcna je o čom diskutovať špeciálne v rámci týchto dvoch kategórií.

Radio_Head Awards sa vždy udeľujú v marci, za vlaňajšok. Už teraz je jasné, že v hudbe nás čaká veľmi silný rok. Práve vyšiel album Korben Dallas produkovaný Eddiem Stevensom, výrazný posun od predchádzajúcej tvorby sľubuje aj Katarína Máliková, po sérii silných singlov sa čaká aj novinka Pištu Kráľoviča s jeho sólovým projektom FVLCRVM. V lete by mala začať nahrávať nové veci Jana Kirschner, po dlhšej štúdiovej pauze sa pripomína aj gitarista Andrej Šeban – a to rovno trojalbumom. Nový materiál už majú aj Le Payaco a práve vychádza debut Ultrazvuku, čo je projekt rapperov Brančiho Kováča alias Veca a Tona S.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie