Denník N

Česi opäť vzhliadajú k Slovensku. „Prečo to nejde aj u nás?“ pýtajú sa liberáli

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slováci sa svojich žien neboja a majú odvahu urobiť veci inak, netradične, hovorí česká novinárka Jana Ciglerová.

Česi, ktorí sa zaujímajú o politiku, sa posledných pár rokov delia na dva tábory. Jeden sú priaznivci Miloša Zemana a tí ostatní závidia prezidenta Slovensku.

Toto delenie je, samozrejme, zveličením. Ale poškuľovanie smerom ku Grasalkovičovmu palácu malo pravdepodobne aj konkrétny vplyv na českú prezidentskú kampaň v roku 2018. Vtedy v nezemanovskom tábore prevládol pocit, že na súčasnú hlavu štátu postačí nájsť českú variáciu Andreja Kisku – nepolitika, ktorý je považovaný za slušného a viac-menej zmierlivého človeka. Ako sa ukázalo, bol to fatálny omyl.

Tohtoročná prezidentská kampaň na Slovensku však opäť v Česku vyvolala veľkú pozornosť. A znovu sa k susedom pozeráme s nádejou – okrem iného sa budeme musieť pozrieť do zrkadla a opýtať sa, prečo v Česku ženy v súbojoch o najvyššie politické funkcie chýbajú.

Zeman i Babiš stále mlčia

Vrcholoví českí politici sú zatiaľ voči výsledkom prvého kola slovenských prezidentských volieb zdržanliví. Prezident Zeman, ktorý napríklad neváhal napriek diplomatickým zvyklostiam hlasno prejavovať priazeň Donaldovi Trumpovi už počas volebnej kampane, aj jeho utáraný hovorca Jiří Ovčáček zatiaľ mlčia. Rovnako tak premiér Andrej Babiš, ktorý udržiava dobré vzťahy so smeráckym

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie