Denník N

Babiš berie homeopatikum na krivdu, Okamura strašil neexistujúcou chorobou. Rozdali ceny za pseudovedu

Premiér Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD). Foto – Deník N/Gabriel Kuchta a TASR/AP
Premiér Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD). Foto – Deník N/Gabriel Kuchta a TASR/AP

„Ak ste si mysleli, že českí politici sú racionálni ľudia a riadia sa modernými overenými poznatkami, tak na to radšej zabudnite, vypláchnite sa bazénovou dezinfekciou, dajte si homeopatiká na krivdu a pozor na mikrovlnky!“ komentujú výroky politikov českí skeptici. Za šírenie nezmyslov im udelili Zlatý Bludný balvan.

Tomiovi Okamurovi, Andrejovi Babišovi a ďalším „hviezdam českého politického neba“ udelil v piatok Český klub skeptikov Sisyfos Zlatý Bludný balvan v kategórii družstiev.

Anticenu českých skeptikov dostali za „táraniny a šírenie hlúpostí v oblasti zdravotníctva a vedy“.

Predseda SPD Tomio Okamura v októbri minulého roku na Facebooku napísal: „V týchto dňoch sa v štátoch Európskej únie objavili vzácne prípady západonílskej horúčky a opičieho moru. Zomreli štyria ľudia, vrátane jednej ženy. Tieto prípady majú bez akýchkoľvek pochýb súvislosť s legálnou migráciou. Hnutie SPD dlhodobo upozorňuje, že s migračnou politikou EÚ priamo súvisia obrovské zdravotné riziká pre populáciu Európy.“

Vymyslená choroba aj konzumácia dezinfekcie

Českí skeptici však vysvetľujú, že opičí mor neexistuje a vyskytuje sa iba v detskej hre. „Dôležité je vyvolávať paniku a strach. Takže zdieľajte, kým to nezmažú!!!“ uťahujú si členovia Sisyfa z českého politika, ktorý sa na sociálnej sieti pasoval do roly epidemiológa a odborníka na cudzokrajné choroby.

Daniela Bílá z Českej pirátskej strany zase propaguje prostriedky CDS (z angl. chlorine dioxid solution) a MMS (z angl. mineral miracle supplement), ktoré alternatívci považujú za zázračný všeliek vhodný na rakovinu, AIDS či maláriu.

Uvedené prostriedky tvoria látky, ktoré sa používajú na dezinfekciu vody v bazénoch či na bielenie textilu. Podľa Bílej však nie sú nebezpečné a politička dokonca považuje za vedecky dokázané, že pomáhajú, povedala v januári pre český Deník N.

Predseda Českej lekárskej komory Milan Kubek s tým nesúhlasí. „Konzumovať dezinfekciu na čistenie bazénov môže iba debil,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Homeopatia

Pseudoveda

Veda

Teraz najčítanejšie