Denník N

Volebné bašty: Čaputová víťazí tam, kde je pravica úspešná roky, Kotleba si podrobuje už aj sever

Podpora Maroša Šefčoviča je stabilná od Považia až po východ, kde získal najviac. Mariana Kotlebu volia nielen na strednom Slovensku, ale aj na severe Oravy a Kysúc. František Mikloško bol kandidátom Oravy a Spiša.

Bol to trochu paradox: prezidentský kandidát Smeru Maroš Šefčovič v nedeľu v povolebných debatách hovoril o tom, že na rozdiel od „protistrany“ nedelí ľudí na dobrých a zlých či slušných a neslušných – a vzápätí rozdelil Slovensko na Bratislavu a zvyšok krajiny.

„Nemala by všetko rozhodnúť Bratislava,“ vyhlasoval, narážajúc na fakt, že jeho protikandidátka Zuzana Čaputová výrazne uspela práve v hlavnom meste, kde bola aj vysoká volebná účasť. Bratislavský kraj s takmer 60-percentnou účasťou zaznamenal najvyšší záujem o prvé kolo prezidentských volieb, najmenšia účasť bola v Košickom kraji (42 percent).

Už prvé analýzy ukázali, že víťazstvo Zuzany Čaputovej nestojí len na Bratislave, vyhrala v 71 zo 79 slovenských okresov. Denník N sa spolu s Danielom Kerekesom, politológom Masarykovej univerzity a konzultantom v spoločnosti Restartup, pozrel na volebné bašty šiestich najsilnejších kandidátov ešte podrobnejšie.

Za volebnú baštu v texte aj mapách považujeme oblasti, kde prezidentský kandidát získal nadpriemerný výsledok v porovnaní so svojím volebným ziskom za celé Slovensko. Pre každého z kandidátov je to odlišný výsledok. Kým v prípade Zuzany Čaputovej hovoríme o miestach, kde ju volilo výrazne viac ako 40 percent ľudí, baštou Maroša Šefčoviča sú oblasti, kde získal nad 20 percent.

Volebné bašty Zuzany Čaputovej. Autor – Daniel Kerekes

Západ, juh, Liptov a mestá pre Čaputovú

Víťazka prvého kola Zuzana Čaputová získala celoslovensky 40,57 percenta hlasov. Najtmavšie miesta na mape predstavujú oblasti, kde bola jej podpora ešte výrazne vyššia a prekračovala 49 percent hlasov – teda ju tam volil minimálne každý druhý človek, ktorý k volebným urnám prišiel.

Medzi volebné bašty Čaputovej sa naozaj radí aj Bratislava, nie je to však len hlavné mesto. Ostrovy „superpodpory“ Čaputovej tvoria aj veľké mestá, konkrétne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie