Denník N

Washington Post: Päť veľkých ponaučení zo slovenských prezidentských volieb

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenskí politici nie sú zvyknutí obetovať osobné ambície pre vyššie dobro. Podľa amerického denníka však spolupráca Zuzany Čaputovej a Roberta Mistríka tentoraz priniesla výsledky.

Píšu Tim Haughton, Marek Rybár a Kevin Deegan-Krause, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Šestnásteho marca sa na Slovensku uskutočnilo prvé kolo prezidentských volieb. Hoci má výkonnú moc v rukách predseda vlády, prezidentské voľby odhalili, aká je v krajine nálada a ako sa mení. Vyplynulo z toho päť ponaučení, ktoré nám ukazujú, v akom stave je politika na Slovensku a v širšom regióne.

1. Nejde o populizmus, ale o odmietanie elity

Mnohí voliči sú otrávení korupciou a škandálmi súčasnej vlády. Začalo sa to už pred rokom, keď bol zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica. Nato sa krajinou prehnala vlna demonštrácií a premiér Robert Fico bol nútený odstúpiť.

Možno preto nie je prekvapením, že právnička a aktivistka Zuzana Čaputová ohromujúco zvíťazila, aj keď pred pár mesiacmi bola do veľkej miery neznáma. Novinári opakovane upozorňovali na to, že reprezentuje odpor proti populizmu, no pointa im unikla. Jej podporou totiž voliči odmietli nielen krajne pravicový populizmus, ale aj politické elity.

Čaputová svojím volaním po spravodlivosti a slušnosti silno apelovala na moderných, liberálnych a Západu naklonených Slovákov.

2. Je ťažké byť kandidátom vládnej strany

Na druhej strane, cieľom eurokomisára Maroša Šefčoviča, podporovaného vládnym establišmentom, bolo zmobilizovať voličov Smeru, ktorí tvoria približne pätinu voličov, a pritom osloviť aj ďalších občanov. Napriek tomu, že formálne kandidoval ako nezávislý, voliči si boli jeho väzieb na Smer a Fica dobre vedomí.

Nepomohlo mu ani to, že pár dní pred voľbami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Komentáre, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie