Denník N

V kampani útočil a vyjadroval súdy nad súpermi, Harabin sa aj tak pokojne môže vrátiť do talára

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zákon dnes umožňuje, aby sa sudcovia po neúspešnej kandidatúre do politiky vrátili na súd. Platí to aj pre Štefana Harabina.

„Naozaj to bolo najťažšie rozhodnutie v živote. Robila som prácu, ktorú som milovala,“ priznala Jana Dubovcová nedávno. Bolo to osem rokov po tom, ako sa vzdala sudcovského talára. Rozhodla sa tak pred parlamentnými voľbami v roku 2010, keď kandidovala za poslankyňu na kandidátke SDKÚ.

Žiaden iný sudca pred ňou ani po nej, hoci kandidoval, podobné rozhodnutie neurobil.

Aj neúspešný prezidentský kandidát Štefan Harabin musel teraz odpovedať na otázky, či je správne, aby sa „len tak“ vrátil sudca po kampani na súd.

Tieto otázky vyvolala aj Harabinova kampaň. No on sa na nich len smeje a odpovedá, že je sudcom Najvyššieho súdu a to stále platí.

Hneď v úvode treba pripomenúť, že zákon hovorí v jeho prospech. Ak sa totiž sudca rozhodne kandidovať, a je jedno, či za poslanca alebo prezidenta, tak sa mu dňom kandidatúry len preruší výkon funkcie. Tri mesiace po voľbách, ak neuspeje, sa môže vrátiť do talára. Koncom júna by už mal teda aj Harabin pojednávať.

Hoaxy, klamstvá a obvinenia bez dôkazov

Harabin urobil v kampani niekoľko prešľapov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie