Denník N

Premiérka Nového Zélandu sa objímala s príbuznými obetí teroristického útoku v hidžábe

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s obeťami teroristického útoku. Foto - TASR/AP
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s obeťami teroristického útoku. Foto – TASR/AP

Nový Zéland sa spamätáva z piatkového útoku na moslimov v meste Christchurch. Ľudia vyjadrujú solidaritu s obeťami a odkazujú útočníkovi, že na rasizmus nie je v ostrovnej krajine miesto.

Stála medzi ľuďmi, ktorí kládli kvety a zapaľovali sviečky pred mešitou vo Wellingtone. Cez víkend tam prichádzalo mnoho Novozélanďanov, aby si uctili pamiatku obetí útoku na mešitu a islamské centrum v meste Christchurch, kde strelec v piatok zabil 50 ľudí.

Ešte pred tým, ako tam prišla premiérka Jacinda Ardernová, začala spievať. Najskôr pieseň Leonarda Cohena Hallelujah, keď sa k nej pripojilo len pár ľudí. A potom Imagine od Johna Lennona, ktorú už spievala sama. Mladú ženu v čiernom počúvali všetci a väčšinu tá chvíľa dojala. Viacerí plakali, iní sa objímali.

Bol to silný moment po útoku, ktorý otriasol ostrovnou krajinou, kde policajti pri sebe zvyčajne nenosia zbrane.

Maorijský tanec pred mešitou

Premiérka Ardernová prišla pred wellingtonskú mešitu s čiernym hidžábom na vlasoch, a položila kvety na schody mešity, ktoré už úplne zakryli stovky kytíc a správ. Aj okolité lampy a dopravné značky zostali oblepené plagátmi so slovami ako „Láska a solidarita s našou moslimskou whanau“, čo je maorijské slovo pre rodinu. Na inom zas bolo napísané: „Rasizmus tu nemá miesto“ alebo „Toto nie je Nový Zéland“.

Ardernová sa pred mešitou objala so smútiacimi moslimami a uisťovala ich lídrov, že sa na ňu môžu obrátiť. Oni ju medzitým požiadali o stretnutie s rodinami obetí. Sú medzi nimi aj dvaja chlapci vo veku tri a štyri roky a žena, ktorá chránila svojho manžela.

Novozélanďania sa zhromažďovali aj pred mešitou Al Noor v Christchurch, kde útočník minulý týždeň zabil 41 ľudí. Skupina domácich tam tiež zatancovala haka. Ide o slávnostný maorijský tanec, ktorého pôvodný význam spočíval v dodaní odvahy a zastrašení nepriateľa.

Haka zatancovali aj študenti z viacerých škôl v meste Christchurch na pamiatku dvoch spolužiakov, ktorí prišli pri útoku o život.

Chodníky aj cesty v meste okrem kvetov pokryli odkazy, ku ktorým deti kreslili kriedou dúhu. Na obete spomínali aj v miestnej botanickej záhrade, kde ľudia vytvorili stenu kvetov.

Solidaritu s Novým Zélandom vyjadrili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Streľba na Novom Zélande

Svet

Teraz najčítanejšie