Denník N

Maďarič: Šefčovič je dobrý kandidát, ale má smolu, za koho dnes kandiduje

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Oceňuje pokojný spôsob, akým Čaputová zvláda predvolebné debaty. Marek Maďarič si užíva slobodu poslanca, ktorý nepatrí do žiadnej strany, no zúčastňuje sa už aj na rozhovoroch o novej vznikajúcej strane.

Bol pri zakladaní Smeru, pred piatimi rokmi ešte Ficovi robil prezidentskú kampaň, vlani v jeseni zo Smeru vystúpil a strane predpovedá výrazný ústup z dominantných pozícií. Marek Maďarič hovorí, že Šefčovič je dobrý kandidát, o výsledku však teraz rozhodnú voliči, ktorí volajú po zmene.

  • Ako (ne) zaberá, keď kandidáti Smeru hovoria o viere.
  • Ako a s čím zahviezdila Čaputová v televíznych debatách.
  • Aké je postavenie Pellegriniho v Smere a vo vzťahu s Ficom.
  • Ako si Smer vybral cestu postupného úpadku, podobne ako nedávno SDKÚ.
  • O svojej politickej budúcnosti a rokovaniach o novej politickej strane.

V pondelok vyšiel v SME váš článok s názvom Agresívni politici stvorili silnú ženu. To môže evokovať, že bez agresívnych politikov by silná žena Zuzana Čaputová nebola stvorená. Ale tak ste to asi nemysleli, však?

Samozrejme, že nie, ale jeden z dôvodov, prečo vznikol fenomén Zuzany Čaputovej, ktorá sa tak raketovo stala favoritkou prezidentských volieb, spočíval aj v charaktere slovenskej politiky, ktorú dlhé roky reprezentujú prevažne muži často až agresívneho, konfliktného správania. Jeden z dôvodov, prečo zarezonovala Zuzana Čaputová, bol, že naplnila túžbu ľudí mať aj politika, ktorý sa správa inak, je nekonfliktný a uplatňuje niečo ako pokojnú silu. Aj mňa zaujal jej spôsob komunikácie a pokojného sebavedomia. Bolo to vidno aj v diskusiách, keď vedľa nej stáli traja či štyria muži a väčšina z nich do debaty vnášala konflikt a hádky.

To asi nebol jediný dôvod jej úspechu.

Dôvodov je viac. Robert Mistrík jej de facto odovzdal svoju podporu, čo určite významne pomohlo. A, samozrejme, takýto úspech by nedosiahla bez istých daností. Hoci niektorí siloví politici o nej utrúsili, že je neznáma či neskúsená, ja môžem na základe vlastných skúseností povedať, že len máloktorý zo skúsených politikov podáva v diskusiách lepšie výkony ako ona. V prípade Zuzany Čaputovej hovoríme o kombinácii kompetentnosti, schopnosti adekvátne a pokojne odpovedať a, povedal by som, že aj jej zjavu. A dôležité je aj to, že ponúka zmenu.

Prečo?

Tým, že je iná ako ostatní politici, ľudia jej veria, že tú zmenu nielen sľubuje, ale môže ju aj priniesť. Spoločnosť je dnes naladená na zmenu, ale nielen na tú, ktorú môže priniesť ona, ale aj na zmenu z opačného konca spoločnosti. Časť spoločnosti, ktorú motivuje sociálna frustrácia, vidí zmenu v ponuke Štefana Harabina alebo Mariana Kotlebu. Ľudí dnes už neuspokojuje ponuka stability a zachovania status quo, ktorá bola pred pár rokmi dominujúca.

Čaputová je dosť názorovo vyhranená, neskrýva to, nesnaží sa napasovať do všeobecnej stredovej a ničnehovoriacej polohy. No napriek tomu získala 40 percent hlasov, a to aj od ľudí, ktorí s ňou v niektorých dôležitých veciach nemusia súhlasiť.

Na tieto otázky odpovedá inteligentne, respektíve inteligentne zotrváva vo svojich postojoch. Na otázku, ktorú mnohí považujú za najchúlostivejšiu, teda na otázku o adopciách detí homosexuálnymi pármi, dnes odpovedá trochu inak. Ale nie v zmysle významu, lež v zmysle, že hľadá slová, aby ju ľudia s iným názorom lepšie pochopili, a dáva si pozor na to, aby zdôraznila, že toto nie je jej hlavná agenda. Mne imponuje, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marek Maďarič

Maroš Šefčovič

Prezidentské voľby 2019

Rozhovory

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie