Denník N

Monika Beňová: S druhým kolom som veľmi spokojná, ale budem voliť Šefčoviča

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Europoslankyňa Smeru hovorí, že by tému migrantov v kampani nevytiahla a že Maroša Šefčoviča, s ktorým sa veľmi dobre pozná, napriek spojeniu s jej stranou považuje za nezávislého kandidáta.

O čom sú tieto prezidentské voľby?

Záleží to na tom, ako to ktorý kandidát a jeho voliči vnímajú. Inak to budú vnímať voliči opozície, Smeru a aj tí, čo volili antisystémových či extrémistických kandidátov. Tažko teda povedať, či majú jednu základnú tému.

Sú to voľby o Robertovi Ficovi?

Nemyslím. Robert Fico v nich zaznieval len v kontexte jeho kandidatúry na Ústavný súd. Od momentu, keď sa rozhodol nekandidovať, bola táto otázka irelevantná. Chápem však, že sa niektoré médiá snažili dať Marošovi nálepku, že sú to voľby o Ficovi. Ja som ich tak nevnímala.

Veríte, že sa Marošovi Šefčovičovi podarí dohnať náskok Zuzany Čaputovej?

Neviem. Istý čas som študovala sociológiu a je pravda, že ten rozdiel v prvom kole je väčší ako vo všetkých predchádzajúcich voľbách. Na druhej strane je otázkou, ako obaja kandidáti uchopia témy volieb. Ak by Maroš išiel do odbornejších tém, mohla by to pre neho byť komparatívna výhoda, pretože pani Čaputová predsa len nemá až také skúsenosti s praktickou stránkou politiky a nie je až tak doma v témach, ktoré by mal Maroš viac prezentovať. Napríklad také, ktoré súvisia s jeho prácou v Európskej komisii alebo ktoré súvisia s kompetenciami prezidenta.

A vidíte – už v prvej debate namiesto toho vytiahol migrantov. V tom nevidíte problém?

Bolo to pre mňa prekvapenie. Ja na mieste jeho tímu a najmä jeho osobne by som v druhom kole začala hovoriť o témach, pri ktorých sa cítim skúsená, a to sú témy, ktoré Maroš

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Prezidentské voľby 2019

Robert Fico

Smer

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie