Denník N

„O nebojácnej Čaputovej“ už vznikla aj rozprávka

Ilustrácia k príbehu o Zuzane Čaputovej a maľovanka, ktorú k príbehu priložili. Autorka – Misha Chmelíčková
Ilustrácia k príbehu o Zuzane Čaputovej a maľovanka, ktorú k príbehu priložili. Autorka – Misha Chmelíčková

Príbeh je súčasťou pripravovanej detskej knihy o úspešných ženách aj mužoch. Pustili sa do nej dezinformačné médiá. Text sme dali zhodnotiť spisovateľke Monike Kompaníkovej.

„V meste obklopenom vinicami žilo dievča, ktoré sa volalo Zuzana. Zuzana sa ako malá rada hrávala v záhrade svojej babičky, plnej kvetov, a predstavovala si, že je nebojácnou hrdinkou na strane dobra.“

Takto sa začína rozprávka o Zuzane Čaputovej, ktorú pre projekt Svetlo pod perinou napísala scenáristka a spisovateľka Eva Borušovičová. Ilustrácie spravila Misha Chmelíčková.

Prezidentskú kandidátku v príbehu pre deti opisujú ako dievča, ktoré už od detstva bojovalo proti nespravodlivosti – zastávala sa spolužiakov či pomáhala kamarátke, ktorej ublížili, pomáhala slabším, stala sa právničkou a bojovala proti skládke v Pezinku.

„Pred jedovatými odpadmi však nestačí ubrániť jedno mesto. Brániť spravodlivosť a šťastie potrebujeme v celej našej krajine. A preto sa Zuzana rozhodla kandidovať za prezidentku Slovenskej republiky,“ dostáva sa príbeh pre deti do súčasnosti.

Boj proti skládke odpadov v Pezinku bol aj jednou z hlavných tém prezidentskej kampane Zuzany Čaputovej. V jednom z najpopulárnejších volebných videí sa postavila mužovi, ktorý predstavoval Mariana Kočnera, o skládke hovorila aj v diskusiách.

Čo je Svetlo pod perinou

Príbeh vznikol v rámci projektu Svetlo pod perinou, ktorý chce cez 57 príbehov z reálneho života od rôznych autorov a ilustrátorov posilniť sebavedomie detí a ukázať im, že si „môžu vybrať, čím chcú byť“.

Za projektom Svetlo pod perinou je dvojica priateliek a matiek – Lucia Pašková zo spoločnosti Curaden a Mária Sztarovics, ktorá založila marketingovú agentúru Wings4U.

„Premýšľali sme nad tým, ako posilniť sebavedomie a motiváciu detí a ako im ukázať, že si môžu vybrať, čím chcú byť. Na Slovensku je predsa veľa inšpiratívnych osobností,“ píšu na webovej stránke o projekte Svetlo pod perinou. Pôvodne malo ísť len o príbehy silných a inšpiratívnych žien, neskôr sa koordinátorky rozhodli do projektu zaradiť aj mužov. „Chlapci, rovnako ako dievčatá, potrebujú vidieť lokálne vzory,“ vysvetľuje Pašková.

Kompaníková: Patetické, ale lepšie ako Harabiňák či klobásy

Text sme dali posúdiť spisovateľke Monike Kompaníkovej, autorke úspešného románu Piata loď či detskej knihy Hlbokomorské rozprávky. Kompaníková podobne ako Zuzana Čaputová žije v Pezinku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie