Denník N

Čaputová to napriek optimistickým prieskumom a titulkom novín ešte nemá vyhraté

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Či tu bude po voľbách požehnania… alebo koniec ťapákovcov na Slovensku?

Autor je vedec

„Jar nastala. Lúče slnca otepleli… Všetko budí sa k životu a hýbe k činu. Ľud chvatom berie sa do jarných prác. Cez zimu oddychoval každý, zaležané údy žiadajú sa na čerstvé povetrie… Iba u Ťapákov chlapi postávajú po dvore a nemôžu striasť zo seba zimnú lieň. Nemôžu sa nahútať, či ísť dnes na oračku, či nie… Či tu bude požehnania?“

Takto sa začína novela jasnozrivej Timravy s názvom Ťapákovci. Po prvýkrát vyšla v časopise Živena v roku 1914. Nepoznajú ju vo svete, u nás je tiež málo známa, napokon ako celé Timravino dielo. A je to škoda, lebo človek cezeň nevdojak nazrie do plytčín duše našej krajiny, v ktorých „nikoho nič neomína, nik nepanuje, nik nikoho nenúti starootcovské zvyky zanechať, írečité obyčaje odvrhnúť“.

Po prvom kole prezidentských volieb sa môže mnohým zdať, že nastal čas požehnania – koniec ťapákovcov na Slovensku. Nie je však dôvod na falošný optimizmus. Výsledky jasne ukazujú, že je ich u nás ešte stále nebezpečná hŕba.

Dobrou správou nesporne je, že prvé kolo volieb ukázalo recept, ako poraziť populizmus. Stačí, ak do politiky vstúpia dôveryhodní ľudia. Zaležaní občania, unavení a znechutení skorumpovaným systémom predstierajúcim demokraciu, alebo ani už to nie, im radi dajú prednosť pred nadutými a dutými populistami.

Máme veľké šťastie, že do volieb vstúpili hneď dvaja takíto statoční ľudia. Prvý z tejto dvojice, volá sa Robert Mistrík, je pravým víťazom prvého kola. Na to netreba zabudnúť. Či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie