Denník N

Má 22, je najlepšou gymnastkou histórie, no kvôli sexuálnemu predátorovi navštevuje terapiu

Bilesová počas marcového Svetového pohára v Stuttgarte. Foto - tasr/ap
Bilesová počas marcového Svetového pohára v Stuttgarte. Foto – tasr/ap

Simone Bilesová si na strednej škole skrývala svaly pred pohľadmi chlapcov. Nesúhlasí však, že by sa ženy mali obliekať konzervatívnejšie, aby neprovokovali mužov.

Americká gymnastka Simone Bilesová má 14 zlatých medailí z majstrovstiev sveta a štyri z olympijských hier v Riu de Janeiro 2016.

Už ako 22-ročná je líderkou a jednou z najvplyvnejších žien sveta, a to nielen pre to, že už teraz je zrejme najlepšou gymnastkou histórie.

Stala sa ňou možno aj nechtiac, keďže v mladosti zažila sexuálny útok a rozhodla sa o ňom prehovoriť.

„Cítim to tak, že keď budem mať deti, zrejme ich na gymnastiku prihlásim. A to napriek hororovým veciam, ktoré sa mi stali. Pretože viem, koľko radosti mi tento šport priniesol,“ povedala v rozhovore pre Guardian.

Bilesová je jednou zo stoviek žien, ktoré v detstve zažili sexuálny útok Larrym Nassarom, lekárom americkej gymnastickej reprezentácie.

Nassara v januári 2018 v ostro sledovanom procese odsúdili na doživotie, no ona na pojednávanie neprišla, pretože mu nebola emocionálne pripravená znovu čeliť.

Odhaduje sa, že Nassar mohol obťažovať až tri stovky dievčat a mladých žien. Zámienkou bola liečba zranení, niekedy k obťažovaniu prichádzalo, aj keď boli v miestnosti rodičia dievčat.

Reportérka Emma Brockesová sa Bilesovej spýtala, či niekedy hrozilo, že sa jej pre tieto zážitky gymnastika znechutí. „Kvôli tomu teraz chodím na terapiu,“ odpovedala Bilesová. „Boli časy,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie