Denník N

Môžu byť slovenské prezidentské voľby príkladom pre Česko?

Miloš Zeman a Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič
Miloš Zeman a Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Obe krajiny nie sú také odlišné, ako by sa dalo usudzovať pri prvom pohľade na výsledky volieb hlavy štátu.

Prečo je to na Slovensku možné a v Česku nie, pýtajú sa mnohí Česi po prvom kole našich prezidentských volieb. Nestáva sa často, aby „väčší brat“ závidel mladšiemu a hľadal u neho príklad a poučenie.

V česko-slovenskom vzťahu sa to pred prezidentskými voľbami spred piatich rokov stalo azda len po úspechu reforiem niekdajších vlád Mikuláša Dzurindu a následnom prijatí eura. A aj k tomu treba dodať, že sa to týka iba časti taktiež veľmi rozdelenej českej spoločnosti. Významná časť Čechov je na­opak vďačná za svojho súčasného prezidenta a svoju korunu (obe skupiny sa sčasti prekrývajú, nie sú však totožné).

Ak však porovnáme napríklad práve posledné dvoje prezidentské voľby, zdá sa, že medzi oboma krajinami je obrovský rozdiel v prospech Slovenska. V Česku posledné dve voľby vyhral proruský sebecký grobian a autoritársky populista, ktorý ako premiér viedol asi najskorumpovanejšiu vládu v ponovembrových českých dejinách.

Ako prezidentovi mu nič nehovoria politická slušnosť a duch ústavy, myslí len na seba a všetky jeho kroky sa riadia len jeho osobnými záujmami. Napriek tomu Miloš Zeman vyhral aj po druhý raz, i keď už len tesne.

Na Slovensku naopak pred piatimi rokmi Zemanovho prirodzeného partnera Roberta Fica veľmi výrazne porazil Andrej Kiska a teraz v prvom kole Ficovho kandidáta Maroša Šefčoviča prevalcovala Zuzana Čaputová.

Kým českí voliči dali opakovane prednosť nedemokratickému a provýchodnému kandidátovi, tí slovenskí uprednostnili prodemokratických a prozápadných kandidátov. Pričom pod prozápadným sa nemyslí len podpora členstva v Únii, pretože je pre nás výhodné, ale aj vernosť západným hodnotám, ako sú demokracia, sloboda, odmietanie zneužívania moci a korupcie.

Veľmi podobné vlády

Pri bližšom skúmaní však zistíme, že rozdiel medzi oboma krajinami nie je až taký veľký.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie