Denník N

Ako sa z vojaka stane podnikateľ s cétečkami a ako vedú stopy do Košíc

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nový prevádzkovateľ počítačových tomografov a MR prístrojov získal zmluvy so štátnou poisťovňou na 14 miliónov eur.

Trenčiansky podnikateľ Miroslav Lepóni je 64-ročný bývalý vojak, výsadkár. Vlastní obchod so spodnou bielizňou, no posledné dva roky zarába najmä v zdravotníctve. Darí sa mu. Na lízing nakúpil viacero CT a MR prístrojov, založil päť firiem a pôsobí v štyroch mestách. Ak sa nič zvláštne nestane, aspoň najbližšie roky mu biznis pôjde veľmi dobre.

Pohľad do trenčianskej čakárne Lepóniho firmy ukazuje solídny prosperujúci biznis. Na počítačový tomograf (CT) a magnetickú rezonanciu (MR) čaká asi desať ľudí, vyšetrenia idú rýchlo, personál pôsobí profesionálne. Od samoplatiteľov firma pýta za vyšetrenie od sto do dvesto eur a poisťovne nedávajú oveľa menej.

Video: Od spodnej bielizne k CT-čkám: Miliónový biznis vedie do Košíc (Autor: Martina Pažitková)

Ako však došlo k tomu, že v Trenčíne sa darí novému prevádzkovateľovi, hoci konkurencia má prístroje priamo v budove fakultnej nemocnice? Kto a ako sa postaral, aby mala Alfamedia stále plno? A kde končia peniaze od poistencov?

Ako v každom podnikaní, aj za Lepóniho úspechom stojí spokojný zákazník. V jeho prípade to je Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá jeho firmám najprv prudko dvíhala zmluvné objemy, a napokon s nimi uzavrela dlhodobé zmluvy. Podnikateľ Lepóni hovorí, že si ich zaslúžil tým, že súhlasil so znižovaním cien.

Existuje aj menej idylické vysvetlenie. Podnikateľ Lepóni sa vie dohodnúť s „Košičanmi“, ktorým Smer pred tromi rokmi zveril riadenie štátnej zdravotnej poisťovne.

A tí majú aj po politických otrasoch na konci minulého roka v rukách stále moc vytvárať oveľa výnosnejšie obchody ako napríklad piešťanské CT.

Trh s týmito zariadeniami preskúmal Denník N v spolupráci s Transparency International.

Konateľ firmy Alfamedia Miroslav Lepóni . Foto N - Tomáš Benedikovič
Konateľ firmy Alfamedia Miroslav Lepóni. Foto N – Tomáš Benedikovič

Väčšie objednávky

Lepóniho firmy majú CT a MR prístroje v Trenčíne, vo Zvolene, v Prešove aj v Lučenci. Majiteľ či spolumajiteľ firiem vraví, že CT, z ktorých každé stojí okolo pol milióna eur, a MR za 800-tisíc má na lízing. Zatiaľ nemajú výraznejšie zisky a mohlo by sa to obrátiť, keď splatia prístroje – teda do troch rokov.

Všeobecná zdravotná s Lepóniho skupinou firiem uzavrela zmluvy na výkony za takmer 300-tisíc eur mesačne. Keďže však ide o takzvané degresné zmluvy, mali by sa čerpaním ich plnenia znižovať. Všetky majú už štvorročné zmluvy v hodnote 14-miliónov eur. Aké bude ich skutočné čerpanie, zatiaľ nie je jasné.

Kontrakty so štátnou poisťovňou fakticky určujú, kto bude v zdravotníctve úspešný a kto skrachuje, pretože cez ňu prechádzajú dve tretiny verejných peňazí v sektore. Pri CT a MR prístrojoch je dôležité, aké ceny si firmy s poisťovňou dohodnú, ale najmä aké objemy im sľúbi zaplatiť.

Mnohé náklady, napríklad lízing samotných strojov, prenájom či platy personálu, sú prakticky rovnaké bez ohľadu na to, koľko robí podnik vyšetrení. Pre úspech je tak kľúčové mať aspoň priemerné ceny za jednotlivé výkony, ale najmä možnosť robiť každý mesiac čo najviac vyšetrení.

V Trenčíne môžu ísť pacienti na magnetickú rezonanciu do zariadenia, ktoré vlastní firma Futurum, alebo do Alfamedie. Futurum funguje už osem rokov. V roku 2013 si od nich štátna poisťovňa objednala výkony za 75-tisíc eur, minulý rok im klesol mesačný strop na 68-tisíc eur.

Lepóniho Alfamedia začala v Trenčíne vlani a Všeobecná si od nej objednala výkony za 37-tisíc eur mesačne. Teraz už môžu vďaka dodatkom fakturovať až do 90-tisíc eur.

Sídlo firiem Alfamedia, Alfamedis, Alfazvolen a Car Leftex na predmestí Trenčína. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sídlo firiem Alfamedia, Alfamedis, Alfazvolen a Car Leftex na predmestí Trenčína. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dlhšia zmluva

Tento prudký rast možných tržieb Alfamedie a aj ostatných Lepóniho firiem teraz navyše zakonzervovala dlhodobá zmluva. Podnikateľ Lepóni na štvorročnej zmluve so VšZP nevidí nič zvláštne, hoci štátna poisťovňa dáva poskytovateľom štandardne len ročné zmluvy.

Tvrdí, že kontrakt vznikol štandardne – poslal ponuku do trenčianskej pobočky poisťovne. „Súhlasili sme s rapídnym znížením hodnoty bodu, čím sme sa pripravili o značný balík peňazí,“ vysvetľuje.

Rovnako argumentuje aj Všeobecná zdravotná. Hovorí, že každý môže dostať zmluvu na štyri roky, ale musí súhlasiť so znížením cien výkonov CT a MR. Kto nesúhlasí, dostane kratšiu zmluvu.

„VšZP má transparentne nastavené ceny, objemy i dĺžku zmlúv. To znamená, že pre všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti platia rovnaké pravidlá bez ohľadu na to, kto je s kým príbuzný a ako sa volá,“ bráni sa poisťovňa.

Realita je komplikovanejšia. Alfamedia v štvorročnej zmluve naozaj prisľúbila 4-percentný pokles cien, no až od roku 2017. To pri neustálom páde cien na trhu a starnúcich technológiách možno interpretovať aj tak, že sa Alfamedii podarilo udržať priaznivé ceny na najmenej štyri roky.

Pochybovať o tom, že zmluva Alfamedie so štátom je štandardná, možno aj pre iné dôležité detaily. Ak by Všeobecná zdravotná chcela vypovedať zmluvu s firmami skupiny Alfa napríklad pre to, že by nespĺňali parametre kvality, výpovedná lehota je dva roky.

Štandard takej výpovede u iných je pritom len dva mesiace. Tak sa píše v dodatkoch, ktoré s Lepónim dohodol štát.

A napokon, neštandardný je aj podpis pod dodatkami. Kým v iných prípadoch túto agendu berie na seba šéf trenčianskej pobočky poisťovne, rozhodujúce kontrakty s Alfamediou podpísal 10. februára tohto roku osobne riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai.

Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai. Foto - TASR
Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai. Foto – TASR

Smer Košice

Kto neverí, že za úspechom podnikateľa Lepóniho sú len štandardné postupy, môže sledovať, s kým on a jeho spoločníci z biznisu podnikali a podnikajú.

Lepóni nie je jediným človekom zo skupiny Alfa, no všetky firmy vlastní väčšinovo alebo úplne. Ani mená jeho menšinových spoločníkov nevysvetľujú, odkiaľ sa berie toľko dôvery štátnej poisťovne v Lepóniho firmy.

Ak sa však pozrieme na ľudí, s ktorými Lepóniho spoločníci podnikajú, sú stopy ku košickému vedeniu viditeľnejšie. Na niektoré prepojenia už upozornil aj .týždeň.

Hovoríme o Anne Sučkovej, Jánovi Lazúrovi a Štefanovi Cuľbovi.

Sučková, rodená Foraiová, z obce pri Košiciach, Družstevná pri Hornáde, má 77 rokov a je blízka príbuzná riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia, ktorý tiež býval v rovnakej obci.

Ján Lazúr je košický lekár. Jeho brat Pavol je v súčasnosti šéf dozornej rady Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Keď bol ministrom zdravotníctva Košičan Richard Raši, vedúceho služobného úradu mu robil Pavol Lazúr.

Štefan Cuľba je zubár, s Foraiovou príbuznou Sučkovou sa stretli vo firme Welix, ktorej spoločníkom je aj Dušan Mach. Macha poznajú Košičania ako neoficiálneho šéfa Smeru v regióne, je to sused Pavla Pašku a jeho celoživotný obchodný partner. Inak povedané, ak sa v bratislavskej debate spomenie Paškova skupina v Smere, Košičania vedia, že Dušan Mach má v nej minimálne taký vplyv ako bývalý predseda parlamentu.

Priame prepojenie zubára Cuľbu na firmy skupiny Alfa nevidno, no pre obraz stačil aj jednoduchý test. Keď sme zavolali do Alfa firiem v Trenčíne, vo Zvolene a v Prešove, ich radoví zamestnanci Cuľbu poznali. Kontakt na neho nemali, odkazovali nás na vyšších manažérov, ale všetci oslovení považovali za normálne, že v ich firmách zháňame Štefana Cuľbu.

CT_WEB

Kamarátov zať

Konateľ firiem skupiny Alfa Miroslav Lepóni odmieta, že by Cuľba riadil jeho firmy. „Ja si zatiaľ riešim všetky veci sám.“ Ako ho pozná? „Iba zbežne.“ Cuľba nám zas potvrdil, že mu Lepóni ukázal CT v Trenčíne. „Je to zať môjho dobrého priateľa, lekára doktora Masaryka,“ vysvetľuje Lepóni.

Trenčianskej poliklinike, v ktorej si prenajímajú priestory, šéfuje Cuľbov svokor. Lepóni tvrdí, že príbuznú šéfa zdravotnej poisťovne Sučkovú ani brata šéfa dozornej rady VšZP Lazúra nepozná.

Cuľba pre N odpovedal, že Foraia „registruje“. So Sučkovou podniká viac ako osem rokov, ale nie v oblasti CT. Tvrdí, že firmy skupiny Alfa nepozná a nemá s nimi obchodný vzťah.

Denník N požiadal Foraia o stretnutie. Odmietol. Rodinné vzťahy Forai ani Lazúr nepopierajú.

„Anna Sučková pracovala celý život v laboratóriách, a tak sa zdá byť prirodzené, že keď po roku 1989 mohli občania začať na Slovensku podnikať, využila túto možnosť a začala podnikať v oblasti, ktorej sa profesionálne venovala celý život,“ odpovedá Forai na otázku, či sa necíti v konflikte záujmov, keďže je príbuzný Sučkovej, ktorej firma má od poisťovne zákazky.

Lepóni hovorí, že s Foraiom ani so šéfom dozornej rady VšZP sa nepozná a nikdy sa s nimi nestretol. Všeobecná odmieta, že by pri prehodnocovaní objemov hrali príbuzenské vzťahy rolu. „Prevádzkovateľmi CT a MR sa môžu stať aj redaktori Denníka N,“ odpovedá poisťovňa.

Teraz prehodnocuje všetky objednávky u všetkých firiem. „Uvažujeme o úplnom zrušení zmluvných objemov u poskytovateľov CT a MR vyšetrení.“ Zatiaľ to však takto nefunguje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika

Teraz najčítanejšie