Denník N

Emil chcel radikálom nastaviť zrkadlo, za status „o vystrieľaní pronárodných voličov“ ho rieši NAKA

Prípadom študenta sa okrem dezinformačných stránok venuje aj NAKA, Emil už svoje slová oľutoval a verejne sa ospravedlnil.

„Tak, Čaputová vyhrala a prvé čo spraví je, že zatočí s opicami a antisemitami ako ste vy. Členov tejto skupiny máme označených a budete prvý ktorých budeme strieľať,“ napísal po prvom kole volieb do facebookovej skupiny Volíme pronárodných kandidátov za prezidenta študent Emil.

Keďže nemá ešte 18 rokov, nebudeme uvádzať jeho celé meno. Emil študuje na bratislavskom bilingválnom gymnáziu C. S. Lewisa v treťom ročníku a podľa svojho okolia patrí k šikovným, mimoriadne inteligentným študentom.

Svojím statusom chcel vraj nastaviť radikálom zrkadlo, nemyslel ho vážne. Svoj komentár neskôr oľutoval a verejne sa za svoje slová aj ospravedlnil.

Hovorili sme s Emilovými rodičmi, riaditeľom jeho školy a vyjadril sa aj Emil.

Blaha: Je to „Sorosov mládežník“

Emilov status spustil vlnu reakcií na dezinformačných stránkach a médiách – začali ho spájať s Georgeom Sorosom, ktorý má cez mimovládne organizácie „manipulovať slovenskú mládež“.

Kritika sa zniesla aj na gymnázium, kde chlapec necelý rok študuje. Konšpiračné médiá si všimli, že tam učí bývalý biskup Róbert Bezák, prednášal tam Juraj Smatana, ktorý bojuje proti dezinformáciám, a školu navštívili aj administrátori satirickej facebookovej stránky Zomri.

Dezinformačná scéna vo svojich článkoch študenta dokonca označila ako syna grafika časopisu .týždeň. Informácia nie je pravdivá, grafik pre Denník N potvrdil, že žiadneho syna nemá a so študentom sú len menovci.

„Sorosovmu mládežníkovi“ sa vo videu venoval aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha, ktorý ho nazval „výstavným kusom slovenského liberála“.

Prípad už rieši NAKA. „Národná kriminálna agentúra sa vecou zaoberá ako podozrením z trestného činu extrémizmu,“ povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Riaditeľ gymnázia Jaura: Dostane prísny trest

„Veľká časť alternatívnej scény je natočená na našu školu,“ hovorí riaditeľ bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa Dušan Jaura. Škola sa od facebookového statusu dištancuje.

„Obsah statusu nášho študenta nás hlboko pobúril, pretože nie je zlučiteľný s hodnotami, ktoré na Bilingválnom gymnáziu C. S. Lewisa vyznávame a ku ktorým našich študentov vedieme,“ píše sa v stanovisku školy s tým, že sa odvoláva na zmluvu, ktorú uzatvárajú rodičia detí so školou.

V nej sa hovorí, že škola môže od zmluvy odstúpiť „ak študent prejavuje alebo podnecuje rasovú, náboženskú, národnostnú alebo etnickú nenávisť alebo neznášanlivosť“.

Emil je podľa riaditeľa gymnázia mimoriadne nadaný, patril aj k členom Slovenskej debatnej asociácie. Tá mu však po zverejnení nenávistného statusu zastavila členstvo.

Udelili sme mu červenú kartu, teda zákaz účasti na našich podujatiach do konca debatnej sezóny 2018/2019, napísala asociácia v stanovisku.

Chlapec je teraz na výmennom pobyte v zahraničí. „Momentálne riešime jeho bezpečnosť. Zo strany školy, ale aj polície určite dostane prísny trest,“ hovorí riaditeľ školy s tým, že školu už navštívili aj príslušníci NAKA. S Emilom je škola v intenzívnom kontakte a odporučili mu odpojiť sa od Facebooku.

Riaditeľ gymnázia Dušan Jaura. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako si teda riaditeľ vysvetľuje, že sa nadaný študent uchýli k nenávistným vyjadreniam? Jaura hovorí, že Emil chcel radikálom ukázať absurdnosť ich fungovania a ich statusov.

„Otočil to teda tak, že z pohľadu Čaputovej sympatizanta hovorí to, čo oni o iných. Myslel to ako satiru, len bohužiaľ neodhadol žáner,“ povedal riaditeľ s tým, že Emil sa v minulosti žiadnymi extrémistickými názormi neprejavoval.

Na škole vo štvrtok zasadala mimoriadna pedagogická rada, aby sa prípadom zaoberala. „Vo svojom rozhodovaní zvažovala bezpečie študenta a tiež výchovný rozmer celej situácie,“ hovorí Jaura. Padlo aj rozhodnutie, ktoré je podľa Jauru prísne, ale škola ho nebude (v rámci ochrany osobných údajov) zverejňovať.

Rodičia: Synova nerozvážnosť je zneužívaná v politickom boji

Denníku N sa podarilo skontaktovať aj s Emilovými rodičmi. Ich mená v rámci zachovania ich bezpečnosti nebudeme uvádzať. Rodičia si synov čin vysvetľujú ako snahu o satirický komentár.

„Myslel si, že je to vtipná satira. Zrejme to bolo spôsobené aj tým, že bol v zahraničí sám, prezidentské voľby silne prežíval a nemal to s kým zdieľať, tak hltal všetky súvisiace diskusie,“ hovoria rodičia.

Emil je podľa nich v šoku, čo jeho vyjadrenie na sociálnej sieti spustilo. „Nedomyslel následky svojho činu a stále spracováva to, čo sa deje. Snaží sa sústrediť na štúdium,“ tvrdia rodičia s tým, že domov sa z výmenného pobytu vrátiť neplánuje, kedže je uprostred školského roka. Podľa rodičov je to tak lepšie aj pre jeho bezpečnosť.

„My rodičia sme pripravení vycestovať kedykoľvek, ale rešpektujeme jeho želanie zvládnuť to sám,“ povedali Emilovi rodičia.

Študentov status podľa jeho rodičov „nahral“ dezinformačným médiám. Ich reakciu vnímajú v súvislosti s prezidentskou kampaňou. „Náš syn a jeho nerozvážnosť je zneužívaná v politickom boji. Veľmi si želáme, aby si uvedomili, že je to len dieťa a každý má v živote právo na omyl,“ hovoria s tým, že zverejnenie celého mena ich syna dezinformačnými médiami je nekorektné a porušuje zákon.

Najviac sa obávajú o synovu bezpečnosť. Emil dostáva výhražné odkazy, ktoré sú podľa nich „rovnako hlúpe“ ako jeho status, „ale rozhodne nie sú nevydareným pokusom o žart“. Z bezpečnostného hľadiska je preto lepšie, že Emil ostáva v zahraničí.

„Slušný chalan, nie extrémista“

„Pokiaľ viem, tak predtým žiaden taký status nenapísal. Takýmto spôsobom na seba nepriťahoval pozornosť. Na škole je vyše 400 ľudí a ja som si ho dovtedy ani nevšimla,“ povedala študentka gymnázia s tým, že žiaci, ktorí Emila poznajú, rovnako tvrdia, že to myslel ako satiru.

„Ten status napísal štýlom, akým píšu svoje vyhrotené statusy niektorí kotlebovci, a tak im chcel ukázať, že to nie je príjemné. Škola ho potrestá, niektorí sa však obávajú, že vďaka tomu utrpí meno školy.“

Na internete sa pritom objavil aj ďalší, starší status, ktorý Emil napísal do skupiny Slovenský národ, spamätaj sa!. Členov skupiny, ktorú podľa popisu tvoria „hrdí Slováci a Slovania“, označil za hlúpych a nevzdelaných ľudí, ktorí za svoje „smutné životy vinia Ameriku, EÚ či mimovládky“.

Tento status podľa rodičov Emil nepísal: „Druhý status napísali jeho kamaráti a ani ten nie je vtipný.“

Študent sa za svoje „satirické statusy“ už verejne ospravedlnil. „Veľmi ma mrzí, že som nad svojím konaním nerozmýšľal a na satirický opis situácie som volil jazyk neslušný, ofenzívny a nemiestny, skrátka nehodiaci sa do slušnej diskusie. Chcel by som sa týmto ospravedlniť za všetky nepríjemnosti, ktoré som mojím nezrelým chovaním spôsobil,“ napísal vo facebookovej skupine, kde napísal nenávistný status, ospravedlnenie zdieľala aj škola.

Ospravedlnenie zdieľala aj oficiálna stránka gymnázia, kde Emil študuje.

Emil: Z následkov som sa poučil

Pre Denník N sa vyjadril aj samotný Emil, tvrdí, že zo svojej chyby sa poučil. „Jednou z charakteristík fungujúcej spoločnosti je dôležitosť a význam slova a o tom, aké drastické následky môže mať nezodpovedný a neslušný výrok, som sa poučil na vlastnej koži,“ napísal Emil.

Mladého študenta mrzí, ako jeho neprimerané slová v napätej celospoločenskej situácii vyzneli. „Prosím každého, koho som urazil, či už pochádza z akéhokoľvek tábora, aby prijal moje ospravedlnenie, a aby z môjho nerozvážneho a hlúpeho činu nevinil mojich rodičov, Gymnázium C. S. Lewisa a ani Slovenskú debatnú asociáciu, keďže ma vždy vychovávali v duchu civilizovanej diskusie, slušnosti a lásky,“ povedal Emil s tým, že z jeho neodhadnutia situácie sa poučia aj iní a na internete sa budú správať „slušnejšie a zodpovednejšie“.

Analytička: Takéto výroky nemôžeme bagatelizovať

Bezpečnostná analytička Monika Masariková zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku tvrdí, že nie je možné niekoho „onálepkovať“ ako extrémistu na základe jedného statusu či prešľapu. „Aj v prípade trestných činov súvisiacich s extrémizmom, alebo aj napríklad extremistických teroristických útokov sa sleduje konanie osoby komplexnejšie v dlhšom časovom horizonte,“ hovorí Masariková.

Bezpečnostná analytička Monika Masariková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prípadom by sa podľa nej mala polícia zaoberať: „Osoba s takýmito vyjadreniami (bez ohľadu na to, či útočí na liberálov, mimovládkarov, migrantov alebo, naopak, odporcov tejto komunity), ktorá sa niekomu inému vyhráža smrťou, by mala byť pod drobnohľadom príslušných bezpečnostných zložiek,“ vysvetľuje analytička s tým, že takéto výroky nemožno bagatelizovať, že išlo o satiru.

Z dlhodobého hľadiska by mohlo podľa Masarikovej ísť o nebezpečný precedens, na ktorý sa budú v budúcnosti odvolávať aj naozajstní extrémisti.

Obľúbenou taktikou extrémistov, ktorí sú stíhaní za svoje výroky na internete, je tvrdenie, že slová nepísali oni, ale niekto iný. Takto sa obhajoval napríklad poslanec Kotlebovej ĽSNS Stanislav Mizík, ktorý pred Špecializovaným súdom tvrdil, že nevie pracovať s počítačom.

Aj ďalší Kotlebov poslanec Milan Mazurek, pod ktorého menom sa na Facebooku objavilo prirovnanie holokaustu k „rozprávke o mydlách zo Židov“, tvrdil, že extrémistické slová nepísal on.

Bezpečnostná analytička zároveň dodáva, že slovenské bezpečnostné zložky v tejto oblasti konajú len veľmi málo, a tak nenávisť na internete prekvitá.

„Stačí sa pozrieť na medializované útoky na známych občianskych aktivistov – Benčík, Smatana a ďalších, kde nie sú nijaké signifikantné posuny, ktoré by iných dostatočne demotivovali konať podobne,“ povedala Masariková.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie