Jedenie vajec vás nezabije, nie sú horšie ako to, čo jedávate bežne
Kto si nedá na raňajky vajcia, dá si bežne cereálie, lievance so sirupom, šišky, múčniky alebo ovsené vločky. Štúdia, ktorá by ukázala mieru úmrtnosti u ľudí, čo jedia trebárs tri šišky týždenne, však neexistuje.
Píše Faye Flamová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post
Nedávno sa objavila štúdia, v ktorej odborníci znovu tvrdia, že vajcia sú nezdravé. Premýšľala som, či by som nemala prehodnotiť svoj stĺpček z roku 2016. V ňom som napísala, že keď v 90. rokoch označili vajcia a pár ďalších potravín za nezdravé, obrali tým mnohých ľudí o pestrejší jedálniček.
Vyškrtnutie vajec znamenalo častejšie jedenie cereálií, muffinov a nadrozmerných bagelov s atrapou smotanového syra.
No keď som si výsledky štúdie publikovanej v odbornom časopise Journal of the American Medical Association prečítala poriadne, nenašla som tam žiaden dôkaz, že by vajcia boli horšie ako iné veci, ktoré ľudia zvyknú raňajkovať.
Štúdia o vajciach nebola kontrolovaným experimentom, ale iba takzvanou pozorovacou štúdiou. Vedci v nej dali dohromady niekoľko štúdií, do ktorých sa zapojilo dohromady 30-tisíc Američanov.
Na začiatku sa respondentov pýtali, čo jedávajú. Potom ich sledovali v priemere 17 rokov, aby videli, u koho sa prejavili srdcové problémy a koľkí z nich napokon zomreli.
Ukázalo sa, že u tých, čo denne jedli viac ako jedno vajce, bolo až o 17 percent vyššie riziko, že budú mať problém so srdcom, než u tých, čo žiadne vajcia nejedli.
Spojitosť s chorobami nič neznamená
To, že poznám výsledky tejto štúdie, ešte neznamená, že