Denník N

Jedenie vajec vás nezabije, nie sú horšie ako to, čo jedávate bežne

Foto - Flickr.com/Kate Ter Haar
Foto – Flickr.com/Kate Ter Haar

Kto si nedá na raňajky vajcia, dá si bežne cereálie, lievance so sirupom, šišky, múčniky alebo ovsené vločky. Štúdia, ktorá by ukázala mieru úmrtnosti u ľudí, čo jedia trebárs tri šišky týždenne, však neexistuje.

Píše Faye Flamová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Nedávno sa objavila štúdia, v ktorej odborníci znovu tvrdia, že vajcia sú nezdravé. Premýšľala som, či by som nemala prehodnotiť svoj stĺpček z roku 2016. V ňom som napísala, že keď v 90. rokoch označili vajcia a pár ďalších potravín za nezdravé, obrali tým mnohých ľudí o pestrejší jedálniček.

Vyškrtnutie vajec znamenalo častejšie jedenie cereálií, muffinov a nadrozmerných bagelov s atrapou smotanového syra.

No keď som si výsledky štúdie publikovanej v odbornom časopise Journal of the American Medical Association prečítala poriadne, nenašla som tam žiaden dôkaz, že by vajcia boli horšie ako iné veci, ktoré ľudia zvyknú raňajkovať.

Štúdia o vajciach nebola kontrolovaným experimentom, ale iba takzvanou pozorovacou štúdiou. Vedci v nej dali dohromady niekoľko štúdií, do ktorých sa zapojilo dohromady 30-tisíc Američanov.

Na začiatku sa respondentov pýtali, čo jedávajú. Potom ich sledovali v priemere 17 rokov, aby videli, u koho sa prejavili srdcové problémy a koľkí z nich napokon zomreli.

Ukázalo sa, že u tých, čo denne jedli viac ako jedno vajce, bolo až o 17 percent vyššie riziko, že budú mať problém so srdcom, než u tých, čo žiadne vajcia nejedli.

Spojitosť s chorobami nič neznamená

To, že poznám výsledky tejto štúdie, ešte neznamená, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Zdravie

Teraz najčítanejšie