Denník N

Kuzminová vyhrala šprint v Holmenkollene, lúči sa ziskom malého glóbusu. Fialková skončila tretia

Kuzminová v cieli. Foto - tasr
Kuzminová v cieli. Foto – tasr

Anastasia Kuzminová zrejme poslednýkrát v kariére absolvovala šprint na pretekoch Svetového pohára. V nórskom Holmenkollene vyhrala, potvrdila víťazstvo v hodnotení tejto disciplíny a získala malý glóbus.

Kuzminová spravila jednu streleckú chybu, Paulína Fialková žiadnu a v pretekoch obsadila tretie miesto. Druhá skončila Franziska Preussová z Nemecka.

Výsledky šprintu v Holmenkollene:

1. Anastasia Kuzminová (SR) – 19:56,2 (1 trestný okruh)
2. Franziska Preussová (Nem.) +21,2 (0)
3. Paulína Fialková (SR) +25,1 (0)
4. Célia Aymonierová (Fr.) +30,4 (0)
5. Denise Herrmannová (Nem.) +34,0 (0)
6. Marte Røiselandová (Nór.) +35,5 (1)
7. Tiril Eckhoffová (Nór.) +42,2 (1)
8. Linn Perssonová (Švéd.) +46,3 (0)
9. Emma Lunderová (Kan.) +49,0 (0)
10. Elisabeth Högbergová (Švéd.) +50,2 (0)

86. Ivona Fialková (SR) +2:56,7 (4)
104. Terézia Poliaková (SR) +4:20,9 (4)

Pre Kuzminovú ide o tretí malý glóbus v kariére, v minulej sezóne bola najlepšia v hodnotení šprintu a stíhačky.

34-ročná Kuzminová pred pretekmi pre RTVS potvrdila, že SP v Holmenkollene je jej posledný individuálny v kariére. Budúci rok by však slovenskému tímu ešte mohla pomôcť v štafetách.

„Odbehla som veľmi dobré preteky, aj keď prišla jedna chybička na poslednej ležke. Dnes som sa nastavila tak, že ‚Nasťa, nech sa deje hocičo, nerozčuľuj sa, nerozmýšľaj nad priebehom pretekov a snaž sa užiť si to‘. Táto sezóna bola skôr taká bonusová, než zameraná na víťazstvá. Až do MS som netušila, že môžem mať glóbus. Tak som rada, že sa to podarilo,“ povedala Kuzminová.

Konečné poradie šprintu Svetového pohára:

1. Anastasia Kuzminová (SR) – 371 bodov
2. Dorothea Wiererová (Tal.) – 330
3. Marte Røiselandová (Nór.) – 326
4. Lisa Vittozziová (Tal.) – 309
5. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) – 280

7. Paulína Fialková (SR) – 228
64. Ivona Fialková (SR) – 26

Aj Paulína Fialková bola so svojím výkonom spokojná. „Konečne mi vyšli dve nuly a mohla som sa s tým riadne popasovať na trati. Síce sa necítim fyzicky tak dobre, ale s celkovým výkonom som spokojná. Napriek teplu nebola trať zlá. Prišlo mi to tak, že som ani poriadne nevyštartovala a už som bola na strelnici,“ uviedla.

Po šprinte zostávajú do konca sezóny dva individuálne preteky, celkové poradie Svetového pohára vedie Talianka Wiererová. Kuzminová aj Fialková sú medzi piatimi najlepšími biatlonistkami.

Celkové poradie Svetového pohára (po 23 z 25 pretekov):

1. Dorothea Wiererová (Tal.) – 882 bodov
2. Lisa Vittozziová (Tal.) – 852
3. Marte Røiselandová (Nór.) – 791
4. Anastasia Kuzminová (SR) – 784
5. Paulína Fialková (SR) – 614

68. Ivona Fialková (SR) – 52

Priebeh pretekov:

  • Kuzminová mala najväčšiu šancu aj na celkový triumf v disciplíne v SP, keď túto zimu nazbierala najviac zo všetkých 311 bodov. Za ňou boli obe Talianky, Lisa Vittozziová zaostávala o dva, Dorothea Wiererová o 11 bodov.
  • Ako prvá zo Sloveniek vyštartovala z 12. pozície Paulína Fialková, na úvodnej ležke predviedla bezchybný výkon a zaradila sa priebežne na tretiu priečku. Aj druhú položku v stoji zvládla bez chyby a strelnicu opustila na priebežne prvej priečke s veľkou šancou na vynikajúci výsledok.
  • Anastasii Kuzminovej, ktorá stále držala šancu aj na celkové prvenstvo v SP, ušiel posledný výstrel na ležke a musela absolvovať trestné kolo. Kuzminová sa svojej šance chopila, opäť predviedla vynikajúci bežecký výkon a na stojku prišla s výrazným náskokom. Druhú položku zvládla bezchybne a zaradila sa na prvé miesto.
  • Ani P. Fialková v behu nezaostala a do cieľa prišla priebežne prvá so 17-sekundovým náskokom pred dovtedajšou líderkou Tiril Eckhoffovou z Nórska. Chvíľu na to však finišovala Kuzminová, ktorá po bravúrnom behu svoju krajanku prekonala ešte o ďalších 25,1 sekundy a tento výkon sa prekonával už len veľmi ťažko.
  • V ďalšom priebehu ju už žiadna z pretekárok nedokázala zdolať. Paulínu Fialkovú nakoniec odsunula na tretie miesto Nemka Franziska Preussová, ktorá ju zdolala o necelé štyri sekundy.
Kuzminová a Fialková boli v cieli priebežne prvá a druhá. Foto – tasr

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anastasia Kuzminová

Paulína Fialková

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie