Denník N

Laššáková plní sľuby o kultúre v regiónoch, myslí tým zatiaľ len kroje a folklór

Premiér Pellegrini a ministerka Laššáková na Radvanskom jarmoku v Banskej Bystrici. Foto - TASR
Premiér Pellegrini a ministerka Laššáková na Radvanskom jarmoku v Banskej Bystrici. Foto – TASR

Je to presne rok, čo sa Ľubica Laššáková (Smer) stala ministerkou kultúry. Od prvých dní hovorila o tom, že ministerstvo kultúry musí mať väčšiu pôsobnosť v regiónoch, na ktoré podľa nej jej predchodca Marek Maďarič nemyslel. „Málokedy si vyšší funkcionári všimnú, že im tečie na hlavu, prepadávajú sa im podlahy. Možno som naivná, ale som veľmi praktická,“ hovorila Laššáková.

Po roku v úrade, začiatkom marca priamo z Očovej v sprievode premiéra Petra Pellegriniho oznámila „historický okamih pre podporu tradičnej slovenskej kultúry“. Projekt Folklór – duša Slovenska má jednorazovou sumou 1,5 milióna eur podporiť aktivity folklórnych súborov a ľudových umelcov (aj) v regiónoch.

„Hovoriť o historickom okamihu pre tradičnú kultúru je, samozrejme, prehnané. Ak by to bolo myslené úprimne, že má ísť o podporu tradičnej kultúry, tak potom mali byť tieto peniaze rozdelené aj medzi jej ďalšie oblasti, pretože folklór je len jednou časťou tradičnej kultúry,“ hovorí poslanec Marek Maďarič (nezávislý), ktorého Laššáková vo funkcii vystriedala.

O podporu folklóru sa Laššáková snažila aj v minulosti ako miestna poslankyňa v Banskej Bystrici. Práve odkladaním na výbavu pre folkloristov vysvetľovala nezrovnalosti v účtovníctve mestskej časti Podlavice, keď sa tam ocitli aj pochybné bločky. Pred Podlavičanmi to obhajovala obálkou s 900 eurami a tým, že „odkladala na kroje“.

Premiér Pellegrini a ministerka kultúry Laššáková v Očovej. Foto – TASR

Súbory peniaze potrebujú, ale musí v tom byť systém

Teraz už nejde o drobné. Divák televíznych správ by mohol mať dojem, že peniaze pre folklórne súbory od ministerstva kultúry sú niečo nové, no nie je to tak. Aj doteraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľubica Laššáková

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie