Denník N

Babiš nemusí odstrániť toxickú skládku v Bratislave, štát detaily o predaji fabriky tají

Takto kedysi vyzerala Dimitrovka, niekdajšia fabrika Alfreda Nobela. Foto - F. Zervan/Vzostup a zánik bratislavskej dynamitky
Takto kedysi vyzerala Dimitrovka, niekdajšia fabrika Alfreda Nobela. Foto – F. Zervan/Vzostup a zánik bratislavskej dynamitky

Bývalú chemickú skládku v bratislavskej Vrakuni, ktorá zamoruje podzemné vody kilometre ďaleko, bude zrejme musieť odstrániť štát. Agrofert Andreja Babiša v privatizácii chemičku kupoval bez zodpovednosti za skládku. Komunistickí plánovači na skládke naplánovali aj pokusné pestovanie slnečnice.

Štát tají, ako presne firmy českého ministra financií pred trinástimi rokmi kúpili chemickú továreň, po ktorej zostala v okrajovej časti Bratislavy toxická skládka. Roky tam vyhadzovali nebezpečnú chémiu, zrejme aj pesticídy. Už teraz je jasné, že zodpovedným za skládku po bratislavskej továrni Dimitrovka nebude Babišov Agrofert.

Úradníci a politici desiatky rokov ignorovali, že skládka zamoruje podzemné vody a pôdu okolo skládky. Teraz sú podzemné vody zamorené už do vzdialenosti viac ako osem kilometrov.

Ministerstvo životného prostredia ešte ani neriešilo, kto je za to zodpovedný. Najskôr nechalo preskúmať expertov, aké nebezpečné látky sú pri skládke vo vode a v zemi. Až potom bude pátrať, kto má odpad odstrániť. To potrvá prinajmenšom do budúceho roka, keď plánujú na odstránenie skládky žiadať eurofondy.

Z informácií, ktoré má k dispozícii Denník N však vyplýva, že zodpovedný nebude Babiš.

Do Žitného ostrova sa šíri voda plná karcinogénov (autor: Martina Pažitková)

Babiš kupoval očistenú firmu

Agrofert Andreja Babiša kúpil Istrochem v roku 2002 cez svoju dcérsku firmu Istrodeza. Teraz už firma patrí pod jeho slovenský podnik Duslo Šaľa.

Štát mu ju predal očistenú bez povinnosti postarať sa o skládku. To aspoň vyplýva z odpovede Fondu národného majetku, ktorý fabriku predával. „Súčasťou zmluvy o kúpe akcií, ani privatizačného projektu, nie je dohoda o nakladaní s odpadom,“ odpovedal Denníku Fond národného majetku po konzultácii s ministerstvo životného prostredia.

„Preskúmaním obsahu tejto zmluvy bolo zistené, že v predmete privatizačnej zmluvy nebola zapracovaná podmienka odstránenia toxickej skládky po štátnom podniku Chemické závody Juraja Dimitrova,“ odpovedal Fond aj aktivistovi Miroslavovi Dragúnovi  z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja.

Štát však odmieta povedať detaily o tom, za akých podmienok chemičku Babišovi predal. „Fond národného majetku ako predávajúci a Istrodeza ako kupujúca sa zaviazali, že o obsahu tejto zmluvy a všetkých informáciách súvisiacich s realizáciou zachovajú mlčanlivosť. Z uvedeného dôvodu neprístupňujeme ani privatizačný projekt,“ odpovedal Fond národného majetku.

Nie je tak jasné, či riziká skládky zohľadnili v cene a ani to, či od Babiša štát pri privatizácii žiadal súčinnosť pri odstraňovaní skládky.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Vrt na niekdajšej toxickej skládke. Foto N – Tomáš Benedikovič

 

„Neexistuje žiadny právny rámec pre účasť koncernu Agrofert na likvidácii tejto skládky. Ide o záležitosť štátu,“ odpovedal o vzťahu Agrofertu k skládke hovorca firmy Karel Hanzelka.

Odôvodnil to aj tým, že skládka vznika takmer pred 60 rokmi, Agrofert ju nevytvoril a, navyše, skládku v 80. rokoch minulého storočia na žiadosť vtedajšieho Národného výboru Bratislava previedli do jeho majetku.

„Štát nefunguje, ako má,“ komentuje aktivista Dragún fakt, že skládku roky nikto neodstránil. „Ministerstvá životného prostredia aj hospodárstva si robia svoje, Fond národného majetku si robí svoje. A niektorí poslanci parlamentu si na tom teraz idú robiť kampaň. Všetci na to však roky kašlali,“ vraví.

Ilustračné foto – TASR

Tak tam pestujme slnečnicu

O nebezpečí vedia rôzne úrady už desaťročia. Ďalším dôkazom je aj dokument z roku 1985, ktorý opisuje, ako komunistickí experimentátori na toxickej skládke pestovali slnečnicu.

Dokument odboru životného prostredia v Dimitrovke z roku 1985, ktorý má Denník N k dispozícii, ukazuje, že po zasypaní zeminou na mieste skládky experimentovali poľnohospodári.

„K umiestneniu skládky vydal povolenie miestny hygienik Národného výboru v Bratislave dňa 17. mája 1966,“ píše sa v správe odboru životného prostredia CHZJD. Povolenie vydal po schválení hygienikom aj odbor vodného hospodárstva MsNV v Bratislave.

Skládku zrušili v roku 1979 a o rok neskôr ju v rámci „projektu rekultivácie“ zaviezli zeminou. Neskôr tam naviezli aj zem z výstavby Gabčíkova a JRD Ružinov tam začalo pestovať slnečnicu.

Tam však družstevníci narazili. „V prípade priaznivých výsledkov“ chceli využiť pozemky na poľnohospodárstvo. „Tu sa treba pozastaviť nad slovami priaznivé výsledky. V štádiu spracovania rekultovačného projektu sa nikto nepozastavil nad zrealizovaním analýz kultúr,“ kritizuje netradične otvorene autor správy o skládke z roku 1985 plánovačov, ktorí rozhodli o nasadení slnečnice.

Ďalej opisuje, ako JRD Ružinov márne v niekoľkých ústavoch hľadalo odborníkov, ktorí by dokázali analyzovať, či je slnečnica vypestovaná na chemickej skládke bezpečná. Všetci ich odmietli, a tak pestovanie ukončili.

Experti to vedeli už dávno

Dnes rastú na mieste skládky tráva a stromy, miestami tam je pustá zem. Nájdete tu aj viaceré firmy či vrakovisko áut. V bezprostrednom susedstve sú domy.

Denník N o skládke hovoril s geológom Stanislavom Klaučom, ktorý robil analýzy od 80. rokov. Už vtedy experti v zemine objavili rôzne nebezpečné látky. Toxická chémia unikala do prostredia, pretože odpad nebol nijako izolovaný – nemuseli ho ukladať do nepriepustného podlažia.

Až neskôr odborníci skúmali aj podzemné vody. Testy pre blízky Slovnaft odhalili nebezpečné látky až vo vzdialenosti zhruba osem kilometrov juhovýchodne od skládky.

Unikajúci odpad vytvoril pod Bratislavou toxické jazero, nebezpečné najmä pre tých, ktorí čerpajú vodu zo studní. Vo Vrakuni sú po prúde podzemnej vody tisíce záhrad.

Takto sa podzemnou vodou šíria toxické látky

vrakuna_znecistenie_WEB

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Skládka vo Vrakuni

Slovensko

Teraz najčítanejšie