Denník N

Kočner a jeho vražedný svet: So Zsuzsovou pásli svoje stádo oviec, na útek si už chystal loď

Marian Kočner. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Uznesenie o vznesení obvinenia Marianovi Kočnerovi zo začiatku roka 2019 ukazuje, ktorých politikov ovládal, aj aký kamarátsky vzťah mal v skutočnosti so šéfom Penty Jaroslavom Haščákom. Nemal problém hovoriť, že vražda oponentov je preňho riešenie. So Zsuzsovou pásli svoje stádo vplyvných mužov, ktorých vďaka ich slabostiam vydierali.

Bol to obludný svet.

Marian Kočner sa cítil ako hlava mafie, ktorá ovláda prokurátorov, policajtov, sudcov, politikov a všetkých drží „vo zveráku“. Aspoň tak to písal svojej niekdajšej milenke Alene Zsuzsovej. Tej zadával najtajnejšie kriminálne a spravodajské úlohy. Mala sa snažiť nalákať do pasce čo najviac mužov, aby ich Kočner mohol vydierať a nestáli mu v ceste pri jeho biznisových aj politických plánoch.

Kočnerov svet opísali vyšetrovatelia na 25 stranách uznesenia o vznesení obvinenia z objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Novinára vydierať nedokázal, pretože naňho nič nenašiel. „Žije ako mních,“ hlásilo mu komando na čele s Petrom Tóthom, ktoré si najal na jeho sledovanie. Aj preto sa podľa vyšetrovateľov Kočner rozhodol Kuciaka zavraždiť.

V uznesení sa spomínajú dôkazy proti Kočnerovi: mal u seba záznamy z Kuciakovho sledovania, vyšetrovatelia vedia dokázať, že ich odovzdal Zsuzsovej a ona následne vrahom. Vedia, ako sa stretávali a ako a kde jej zaplatil, lokalizovali ich mobilné telefóny. Vedia tiež, ako telefonoval z leopoldovskej väznice exmanželke Karolíne Kočnerovej alebo milenke Miriam Hatinovej.

V dokumente je však toho viac. Rozoberá aj to, prečo sa Kočner cítil taký neohrozený.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie